Ma Béla napja van.

A fuvarbörzéről jöttek rá, hogy bűnözők báboztak velük

Döbbenetes volumenben zajlik az a lopássorozat, melyről már többször is írtunk az elmúlt két hónapban, s mely esetek rendszerint ugyanazon forgatókönyv szerint történnek. Az egyesületünkhöz eddig eljutott esetek során 7-8 kamionnyi áru tűnt el, melynek együttes tömege meghaladja a 150 tonnát. Ismeretlen tettesek ezúttal tagunknak, egy budapesti kft.-nek nevében vettek volna fel árut Hollandiában. De csak volna... a megbízó és a valódi fuvarozó ugyanis az utolsó pillanatban egymásra találtak a fuvarbörzén...


A neve mellőzését kérő budapesti tagunk (hívjuk most őt „V”-nek) a napokban regisztrálta magát az egyik legismertebb fuvarbörzén. Egy, tőle teljesen független holland megbízó épp rakományt akart feladni; a munkáról előtte ugyanis már e-mail-en keresztül tárgyalt valakivel, aki a magyarországi „V”-ként jelentkezett be nála a fuvarért. A holland — mielőtt kiadta volna raktárából az árut — elővigyázatosságból ellenőrizte „V” adatait a fuvarbörzén. Elképedve látta, hogy a börzén nyilvántartott igazi „V” elérhetősége egészen más, mint akivel ő az eddigiekben levelezett. Azonnal megkereste igazi „V”-t a fuvarbörze profiladatai alapján. Igazi „V” így szerzett tudomást arról, hogy ismeretlenek visszaéltek nevével. Mindez annak másnapján történt, hogy tagunk, „V” regisztrálta magát a fuvarbörzén. A bűnözők ezzel a rakománnyal most szegényebbek.


Mint a közelmúlt esetei is tanúsítják, a csalók már nem kitalált cégnevekkel próbálkoznak (melynek létezése internetes cégjegyzékből ellenőrizhető), hanem valós és leinformálható fuvarozó vállalkozások bőrébe bújva azok alkalmazottainak adják ki magukat, kreált e-mail-címről kötnek üzletet, majd hamisított dokumentumokkal és lopott rendszámú járművel jelennek meg a megbízó telephelyén, ahol fel is veszik a rakományt, ám az áru sohasem érkezik meg. A minderről mit sem sejtő igazi fuvarozó cég vezetője már csak akkor jön rá, hogy a nevében idegenek tevékenykednek, amikor a megbízó több nap után rajta keresi az eltűnt árut.


A MÁSIK MÓDSZER: ŐK CÉGEKET VESZNEK. Másik csalási módszer, hogy bűnözők eladásra kínált fuvarozó cégeket vásárolnak, majd kötnek üzletet. Arra építettek, hogy az addig tisztességesen működő és mindenki által jól ismert vállalkozás életében bekövetkezett tulajdonosváltásról a fuvarpiac szereplői (elsősorban a cég megbízói) csak napok vagy hetek elteltével értesülnek majd, s ezt az átfutási időt kihasználva azalatt ők szabadon garázdálkodhatnak és lophatnak rakományt, visszaélve a cég régi tulajdonosának jó hírével.


ISMÉTLŐDŐ NYOMOK. Erősen feltételezhető, hogy a lopássorozat tettesei ugyanazok. Újra felhívjuk a fuvarozó vállalkozások figyelmét: mindenképpen informálódjanak, mielőtt üzletet kötnek! Ne csak az e-mail-en jelentkező idegennel tárgyaljanak! Célszerű az Interneten visszakeresni az anyavállalat honlapját, és székhelyének vezetékes telefonszámát, illetve a kapott (idegen) e-mail-címet összevetni a neten feltüntetett elektronikus elérhetőséggel. A fuvarbörzék elektronikus felülete is alkalmas lehet a cégellenőrzésre. Különösen gyanús, ha egy ismeretlen illető az egész vállalkozás fuvarszervezőit sorra hívja egy-egy ajánlat miatt. Az elmúlt hetekben az alábbi rendszámokkal jelentek meg magyarországi csalók európai felrakóhelyeken (a rendszámok feltehetően lopottak): LAT-417, LSG-617, LJW-701, XXD-382, XYJ-867, XXU-677. Kapcsolatfelvételnél a bűnözők általában magyar vezeték- és utóneveket használva rendszerint német konyhanyelven írnak szűkszavú e-mailt; csatolmányként hamis fedezetigazolást, valamint szintén hamis belföldi és nemzetközi engedély-másolatot küldenek. Feltűnő, hogy ez utóbbiak érvényessége 2011. 04. 20-i kezdőnappal és 2015. 08. 11-i zárónappal van feltüntetve. A bűnözői csoport tagjai hamis cégbélyegzőket használnak, melyeknek betűi nem szabályosan követik egymást és egyenetlenek. A csalók előszeretettel vadásznak élelmiszer-szállítmányokra és olyan termékekre, melyeken gyorsan túl lehet adni. Több esetben hollandiai felrakóhelyeket céloznak meg. A témával részletesen foglalkozik az AutóKözlekedés című folyóiratunk 10. (októberi) száma (8-9. oldal)!


HASONLÓ BŰNÖZŐK RENDŐRKÉZEN. Mindeközben a police.hu (október 18-án) arról adott hírt: a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Újfehértói Rendőrőrse felkutatott és őrizetbe vett két gyanúsítottat, akik ál-fuvarozóként 35 millió forint értékű árut loptak el egy hajdúszoboszlói vállalkozástól. Bár egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy e csoport és a cikk elején részletezett bűnözők ugyanazok lennének, mindenesetre ez utóbbi elfogásról tanulságos a rendőrség képes beszámolója »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.