Ma Gedeon, Johanna napja van.

Most a bolgároknál és a spanyoloknál van hőség

A kánikula most tőlünk délebbre okoz kellemetlenségeket a közlekedőknek. A bolgár utakon kamionstop is elképzelhető emiatt.


Bulgáriában olyan rendelkezés van érvényben a szokatlanul meleg nyári napokra, hogy ha a hőmérséklet 35 C fölé emelkedik, megtilthatják a 20 t össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését. A tilalmat nem minden esetben közlik nemzetközi hírcsatornákon, inkább csak a helyi médiumok szólnak róla. Ajánlatos tehát a gépkocsivezetőknek az ottani benzinkutakon tudakozódniuk.


Spanyolországban vörös, vagyis legmagasabb szintű riasztást rendeltek el több területen, főként az ország belső régióiban, ahol augusztus 10-én árnyékban is 44 C-ra lehet számítani. A mediterrán állam többi részén narancssárga riasztás van érvényben; 40 C körüli hőmérsékleti értékek várhatók. Továbbra is nagy a tűz keletkezésének veszélye: kevés csapadék hullott az elmúlt időszakban, és kiszáradt az aljnövényzet. A járműből kidobott egyetlen csikk is tragédiához vezethet. A spanyol meteorológusok és térképészek napi tűzbiztonsági kockázatelemzéssel igyekeznek elejét venni a katasztrófáknak.


 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.