Ma Konrád, Tivadar napja van.

Európa: vasárnapig kitart a forróság... az utakon is!

Európában tovább tombol a forró nyár. A kontinens középső és déli felén augusztus 24-26-ra rendkívüli meleget jósolnak. A meteorológusok szerint csak augusztus 26-án (vasárnap) lehet lehűlésre számítani.  Több országban vörös, azaz legmagasabb fokozatú hőségriasztás van érvényben. A meleg fokozott veszélyt rejt a közlekedőkre nézve. Bulgáriában és Romániában ideiglenes kamionstopot foganatosítottak, még idehaza részben feloldották azt.


Horvátországban, Olaszországban, Szerbiában és Szlovéniában egyaránt 36...39 C körüli hőmérsékletre kell számítani. Spanyolországban az erdészek figyelmét a tűzveszély köti le, a mediterrán állam egyes területein ugyanis 400 napja nem hullott eső. Németország is csapadékhiányban szenved. A Duna alacsony vízszintje miatt várható, hogy a közeljövőben hajózási korlátozásokat kell bevezetni a folyón, s így ideiglenesen több lesz a közúton megmozgatandó nyersanyag és termény. 


Magyarországon az eredetileg augusztus 24-ig (péntekig) kiadott II. fokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos augusztus 26-ig (vasárnap 24:00 óráig) meghosszabbította. Mint pénteken délelőtt hírül adtuk: egyesületünk kezdeményezésére a szakminiszter lerövidítette a kamionstopot. Az előttünk álló hétvégén, 2012. augusztus 25-26-án tehát a szokásosnál jóval rövidebb lesz a közlekedési korlátozás Magyarországon: csupán vasárnap 15:00 és 22:00 óra között (azaz hét óra hosszat) kell vesztegelniük a 7,5 tonna össztömeget meghaladó nehéz-tehergépjárművek vezetőinek. Legveszélyeztetettebbek azok a gépkocsivezetők, akik magas vérnyomással küzdenek, vagy szívgyógyszert szednek. (A cikk a kép alatt folytatódik!)


Nyári este a budapesti Róbert Károly körúton


Míg itthon lazítanak a kamionstopon, addig Romániában és Bulgáriában szorítanak rajta: Romániában egyes megyékben korlátozást rendeltek el (katt »), Bulgáriában a 20 tonna felettieket késztetik megállásra (katt »), hogy így óvják az utak aszfalt-burkolatát.


Veszélyben a gépkocsivezető — védekezés hőguta ellen »

.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.