Negyed évet csúszik a francia öko-adó bevezetése

2013. július 01. hétfő, 13:14

Mint korábban beszámoltunk róla, három hónappal elhalasztották Franciaországban a környezetvédelmi adó, az „écotaxe” bevezetését. A díjat tehát 2013 júliusa helyett csak október 1-jétől kezdik majd szedni. A csúszást a franciák azzal indokolták: dolgozni kell még a rendszer működtetésén, mielőtt azt próbaüzembe helyeznék. Franciaországban az „écotaxe” a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművekre és szerelvényekre vonatkozik majd mintegy 15.000 km autópálya-hálózaton. A díj a tervek szerint 0,12 euró lesz kilométerenként.

A díjszámítást a gépjármű kategóriája, tengelyszáma, megengedett össztömege, megengedett raksúlya, valamint károsanyag-kategóriája alapján végzik; a tarifa ezentúl függ az adott útszakasz kategóriájától és a helyi forgalom nagyságától is.


Az „ecotaxe” rendszer tesztelése már korábban elkezdődik Elzászban a 12 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járműveken.


Fedélzeti egység számolja a díjat, mely kiegyenlíthető lesz előzetes (prepay) fizetéssel ecomouv-box-szal vagy utólagosan (postpay) DKV-egységgel is. Mint még 2012 őszén a II. Magyar Fuvarozói Fórumon is szóba került: a fejlesztők olyan készüléket terveznek, mely egyúttal a hagyományos francia útdíjak számlálásához és fizetéséhez is alkalmas lesz; sőt, parkolási díjak kiegyenlítésére is használható. Franciaországban már kapható a Road-box, mely univerzális fedélzeti egységként működtethető egyrészt a francia útdíjak, másrészt a nyártól esedékes éco-taxe fizetésére, harmadrészt pedig a spanyol útdíjak kiegyenlítésére is. Ha Ön francia fuvarokat tervez, keresse kártyaszolgáltatóját!


Részletes tájékoztató tagjainknak kulcsszavas bejelentkezés után a honlapunk felső menülécének „MKFE Tudásbázis” pontjában, a „Külföldi infó” adatbázisban (Franciaország - Adók) vagy itt »