Ma Gedeon, Johanna napja van.

Kánikula nehezíti a közlekedők dolgát Közép-Európában

Nemcsak Magyarországon okoz kellemetlenséget a kánikula: július 29-re vonatkozóan egy sor közép-európai országban hirdettek vörös, azaz legmagasabb szintű riasztási fokozatot a szűnni nem akaró hőség miatt. Csehországban 37 C a várható hőmérsékleti maximum, Szlovákiában 40 C, Horvátországban és Szerbiában 38 C, Szlovéniában 37, Montenegróban 40. Több olyan ország is van azonban kontinensünkön, ahol különös forróság esetén időszakos kamionstopot foganatosítanak az útburkolat védelmére tekintettel.


Macedóniában rendkívüli hőség esetén hétfőtől csütörtökig 11 – 17 óra között rendelhetnek el nehéz-tehergépjárművekre időszakos közlekedési korlátozást.


Belorussziában szintén kamionstopot léptethetnek életbe a 6 tonna tengelyterhelést meghaladó járművekre, ha a levegő 25 C fölé melegszik.


 Lengyelországban is ideiglenes kamionstop bevezetésével védik az utakat. A fenti három országban rendszerint kivételt élveznek a romlandó élelmiszert és élő állatot szállító járművek. A korlátozásokat általában a helyi média útján hozzák nyilvánosságra.


 Magyarországon hétfőre 41 C fok várható a legmelegebb területeken. Hazánkban a hőségriadó önmagában még nem jelentené automatikusan a hétvégi kamionstop feloldását, mivel a közlekedési korlátozás felfüggesztéséről csak a nemzeti fejlesztési miniszter dönthet. Ez valósult meg a mögöttünk álló, július 27-28-i hétvégére vonatkozóan is, így (mint pénteken írtuk) a tehergépkocsik üzembentartóinak most nem kellett tekintettel lenniük Magyarországon a korlátozásra, mely hűvösebb idő esetén amúgy szombaton 15:00 órától vasárnap 22:00 óráig tartott volna.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.