Ma György napja van.

A TIR-EPD alkalmazással kapcsolatos új információk

Tisztelt TIR Carnet Felhasználó Fuvarozók! A TIR-EPD alkalmazással kapcsolatosan az IRU-tól kapott legfrissebb információk alapján a következőkről tájékoztatjuk Önöket.


A TIR-EPD alkalmazás RÉGI verziója
2013. december 1-től nem lesz elérhető!


Mivel a TIR-EPD összes felhasználója közül több mint 70 % már jelenleg is a TIR-EPD alkalmazás új, felhasználóbarát és időkímélő verzióján keresztül nyújtja be előzetes vámárunyilatkozatait, az alkalmazás régi verziójának elérhetőségét az IRU 2013. december 1-tol kezdődően megszünteti. Kérjük Önöket, hogy térjenek át az új verzió alkalmazására, melynek elérhetősége: https://tirepd.iru.org/login


Az új alkalmazás már magyar nyelven is használható!


További információk az IRU tájékoztatója alapján:


1. Javult a vámműveletek oldal logikája:

A szabad szöveg megengedett bármely berakodási/kirakodási helyen, ha az EPD Küldése jelzés inaktív vagy hiányzik e vámművelet esetében
Csak akkor van lehetőség a vámhivatalt kiválasztani a legördülő listából (automatikus kitöltés), ha az EPD Küldése jelzés aktív
A FÁK vámunióból való kilépés csak akkor válik kötelezővé, ha egy EPD Oroszországba/Kazahsztánba küldendő, amit a kilépés helyétől nem választ el egyetlen olyan ország sem, amely nem tagja a FÁK vámuniónak


2. A határos vámszolgálati helyek közötti kapcsolat:

Annak érdekében, hogy csökkentsük az adatbevitel idejét a vámműveletek oldalon, beépítettük a határvámhivatal összekapcsoló funkciót. Valamely országból kiléptető vámhivatal kitöltésekor az alkalmazás automatikusan kitölti a következő ország/unió beléptető vámhivatalát, és viszont, ha:

••• az EPD adatbázis információt tartalmaz az ilyen kapcsolatról
a következő ország/unió beléptető (kiléptető) vámhivatala mező üres és aktív


4. A mezők automatikus kitöltése egy szállítmány első árucikkei alapján:

Annak érdekében, hogy csökkentsük az adatbevitel idejét az árucikk oldalon, ha bármely további árucikket adunk bármely szállítmányhoz, az alkalmazás az adott szállítmány előző árucikkénél megadott értékekkel kitölti a csomagok fajtája és számla pénzneme mezőket. A felhasználó ezeket az értékeket bármikor megváltoztathatja.


5. Az összes nem támogatott karakter eltávolítása az árucikk automatikus megnevezésének kiválasztásakor

Az adatbeviteli és szerkesztési idő csökkentése érdekében az alkalmazás mostantól automatikusan eltávolít minden nem támogatott karaktert az árumegnevezés automatikus kiválasztásával a beépített TN VED katalógusból.


6. TN VED érvényesítése a Belarussziával kapcsolatban benyújtott TIR-EPD-k esetében

Hogy lehetővé tegyük a felhasználók számára, hogy TIR-EPD bejelentésüket a belarusz váminformatikai rendszer által elfogadott TN VED kódok teljes körével benyújthassák (beleértve azokat is, melyeket a hivatalos TN VED katalógus nem tüntet fel, de a belarusz vámrendszer mégis elfogad), a felhasználónál nem jelenik meg az „érvénytelen” TN VED kód hibaüzenet, ha:

Belarusszia az egyik olyan ország, ahová az EPD elküldendő. A TN VED kód nem kerül felhasználásra egyetlen más olyan ország esetében sem, ahová az EPD benyújtandó.
A belarusz kód minimális hosszát tiszteletben tartják (6 számjegy).
A kód, ugyanazon karakterektől kezdve, a hosszabb verzióban létezik az adatbázisban.


7. Csak olvasható mód az EPD-nél

Rendelkezésre áll a csak olvasható mód az olyan EPD-nél, amit már elküldtek. Ez a lehetőség a „Saját EPD-k megtekintése” részben áll rendelkezésére. A már benyújtott TIR-EPD csak olvasható módjának használatával a felhasználó bármilyen sorrendben váltogathat a TIR-EPD különböző lépései között, hogy megtekintse a bevitt információkat anélkül, hogy egy újabb példányt hozna létre a már benyújtott TIR-EPD-ből.


8. EPD újraküldése funkció

Rendelkezésre áll az EPD újraküldése funkció az olyan EPD-nél, amit már elküldtek. Ez a lehetőség a „Saját EPD-k megtekintése” részben áll rendelkezésére. E műveletre kattintva az alkalmazás másolatot készít, és elküldi pontosan ugyanazt az EPD-t, mint amit már benyújtottak, mindezt anélkül, hogy szükséges lenne ismét végigmenni a TIR-EPD összes lépésén, mint ahogy az korábban volt.


9. Lehetőség minden XML/Edifact üzenettartalom megtekintésére

Bármely üzenet XML / Edifact tartalma megtekinthető az előtörténet képernyőn keresztül a megfelelő üzenetnév hiperhivatkozására kattintva. Korábban csak az elutasító üzenetek tartalma volt elérhető.


10. Két új vonalkód is látható az EPD-nél Oroszország esetében

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.