Ma Hajnalka napja van.

Terv marad-e a német útdíj 12 tonna alatt?

A nemzetközi sajtótudósításokat előszeretettel böngészők figyelmét bizonyára nem kerülte el, hogy Németországban — bajor választási kampányfogásként — 2013-ban ismét felvetődött az a korábbi elképzelés, mely szerint a német autópályákon a személygépkocsikra és a kistehergépjárművekre is útdíjat számolnának fel.


A témát már korábban is meglebegtették a politikusok, hiszen Németországban ezidő szerint (2014) csak a 12 tonna legnagyobb megengedett össztömeg feletti áruszállító járművekre vonatkozik a fizetési kötelezettség, így nem csoda, hogy a közlekedés „könnyű súlyú” szereplőinek térdre kényszerítése (tekintve a várható busás bevételt) igencsak csábító vízió a mindenkori német kormányzat számára... mindez persze azzal a kitétellel, hogy a 12 tonna alatti német honosságú járművek továbbra is díjmentességet élveznének.


Mint a Kossuth Rádió „180 Perc” című reggeli hírműsorában 2014. január 8-án elhangzott: a korábban kifogástalan állapotú német közlekedési infrastruktúra mára már javításra szorulna, s ehhez teremtene forrást a szakminisztérium által kalkulált 800 millió eurós bevétel, mely az útdíjrendszer kiterjesztésének halasztásával tehát 2014-ben is csak terv marad. Erősen valószínűsíthető azonban, hogy a 12 tonna alatti külföldi (nem német) járművek megadóztatása 2015-re vagy 2016-ra kőkemény valósággá válik.


Az elképzelés nagy ellenérzést váltott ki a külföldi autósok körében: elsősorban (érthető módon) a környező országok lakói „prüszkölnek ellene”, akik napi gyakorisággal érintik Németország autópályáit.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.