Ma Márk napja van.

Lángokban áll Kijev, Ukrajna-szerte blokádokat emeltek

Mint a nemzetközi sajtó is folyamatosan tudósít róla: véres összetűzések színtere lett Kijev, ahol február 18-19-én éjjel már a középületek is lángba borultak. Szerdai jelentések 25 halottról és mintegy ezer sebesültről számolnak be. A tüntetés egész Ukrajnára kezd kiterjedni: a közlekedők útját országszerte blokádok akadályozzák.


Sem Kijev felé, sem Ukrajna bármely területére nem tanácsos elindulni. Már nemcsak az ukrán fővárosban, hanem más városokban is összetűzések vannak. A településeket elkerülő főutakon a kormányellenes tiltakozók blokádokat emeltek. A magyar határhoz közeli Ungváron a tüntetők elfoglalták Kárpátalja megye közigazgatásának központi épületét.


Egyesületünk egyeik keletre fuvarozó tagvállalatának ügyvezetője így jellemzi az ottani állapotokat szerdán délután hozzánk írott üzenetében: „a helyzet fokozódik, Lvov előtt barikádok gátolják a tranzitforgalmat, fegyveres civilek ellenőrzik a járműveket. Állítólag betörtek egy laktanyába, ahonnan fegyvereket és több ezer éles lőszert zsákmányoltak. Én visszafordítottam az Oroszországba tartó kamionomat; remélem, az éjszaka folyamán visszaérkezik Csapra, és Beloruszia irányába küldöm...”.


Kijevben 2013 végén kezdődtek az utcai harcok, miután Ukrajna vezetése elutasította az Európai Unióval való társulási szerződés aláírását. A nyugattal szimpatizáló tüntetők ezt elfogadhatatlannak tartották, és harcba lendültek Janukovics elnök ellen, aki erre 20 ezer belbiztonsági embert rendelt a fővárosba, hogy így szerezzen érvényt erejének.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.