Ma Emma napja van.

Ragadós száj- és körömfájás behurcolása elleni EU-s intézkedések

A Líbiában honos ragadós száj- és körömfájás megbetegedés jelenlétét 2014. április 25-én Tunéziában, illetve 2014. július 23-án Algériában is megerősítették.


A ragadós száj- és körömfájás a szarvasmarha-, juh-, kecske- és sertésfélék egyik legfertőzőbb betegsége. A betegséget okozó vírus gyorsan el tud terjedni, különösen a fertőzött állatokból származó termékek és a fertőzéssel szennyezett élettelen tárgyak, egyebek mellett haszonállat-szállító járművek révén. Fertőzött környezetben a vírus – a hőmérséklettől függően – akár több hétig is fennmaradhat a gazdaállat szervezetén kívül. A ragadós száj- és körömfájás vírusának algériai, líbiai és tunéziai jelenléte súlyos veszélyt jelent az uniós állatállományra nézve.


Az Európai Bizottság végrehajtási határozatot hozott a ragadós száj- és körömfájás betegség behurcolása elleni megelőző intézkedéseiről.

A ragadós száj- és körömfájás vírusának Algériából, Líbiából, Marokkóból és Tunéziából az Unióba való behozatala elleni megelőző intézkedésekről szóló 2014/689/EU Bizottság végrehajtási határozat (2014. szeptember 29.) az alábbi útvonalon érhető el:

eur-lex.europa.eu »

A kapcsolódó NÉBIH tájékoztatás elolvasható ITT »

 

 
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.