Ma Hajnalka napja van.

Német minimálbér – a német vámhatóság konkrét válaszai

Tisztelt Tagjaink!
 
Január 10-én jeleztük, hogy a német minimálbér körüli kérdések sürgős tisztázása érdekében küldött megkeresésünkre a német vámhatóság információs szolgálata az MKFE türelmét és megértését kérve 4 héten belülre ígért választ, arra való hivatkozással, hogy a külföldi egyesületek tájékoztatásához be kell vonniuk a minimálbér szabályozásban illetékes osztályukat. Ennek megfelelően január 15-én csak azt az általános tájékoztatást tudtuk közreadni, amelyet állításuk szerint az őket megkereső külföldi cégek részére is nyújtanak.


Tegnap azonban végre megérkeztek a konkrét válaszok is, melyeket egy az egyben olvashatnak eredetiben, németül és fordítóiroda magyar fordításában is.
 
 
Emlékeztetőül: kérdéseink a következőkre irányultak:

1. Alkalmaz-e türelmi időt Németország?

2. Biztos-e (amint gondoljuk), hogy a minimálbér kötelezettség – és így különösen a bejelentési kötelezettség – csak a munkavállalók esetében áll fönn, így egyéni vállalkozókra, társas vállalkozás tagjára nem vonatkozik? Közúti ellenőrzésnél ők hogyan bizonyítsák, hogy nem munkavállalók?

3. A német minimálbér szempontjából mi minősül pontosan munkaidőnek, különös tekintettel az utazó munkavállalók munkaidejéről szóló uniós irányelv (2002/15/EK) definícióira?

4. Hogyan teljesíthető pontosan a munkaidő feljegyzési kötelezettség, lesz-e esetleg erre a célra is külön formanyomtatvány?

5. Milyen árfolyamon számítandó/igazolandó a bruttó 8,5 EUR kifizetése?

6. Hogyan jelentheti be egy cég, hogy valamely gépkocsivezetőjét már nem foglalkoztatja?

7. A dokumentumok kérésre, német nyelven történő rendelkezésre bocsátása a költséges, hivatalos fordítást jelenti-e? Milyen dokumentumokat kérnek pontosan, kell-e a munkaszerződéseket módosítani, külön bérpapír a németországi órákra, stb?

8. Hivatalos megerősítést kértünk arra, hogy a gépkocsivezetőnek semmilyen, a német minimálbér előírással kapcsolatos dokumentumot nem kell-e magánál tartania, még a bejelentési nyomtatvány másolatát sem.
 
 
 
Tisztelt Tagjaink!

Az egész MiLoG-ügy egy rejtvényfejtés, elég csak megnézni, hogy a hatóságok milyen körmönfontan-talányosan fogalmaznak egészen egyértelmű kérdésekre. A mai napig magának az IRU-nak sincsenek világosabb információi a szabályozás végrehajtására és ellenőrzésére vonatkozóan.
A mellékletben olvasható, 1. kérdésre adott válaszhoz a vámhatóság információsa még – angolul – hozzáfűzte, hogy „a februári utolsó banki munkanap az a nap”, amitől kezdve a minimálbérek betartása ellenőrzésének ’értelme van’.
 
Mivel az MKFE mind az információszerzési-tájékoztatási, mind az intenzív hazai és nemzetközi lobbitevékenysége során elsődlegesen (de természetesen nem kizárólag!) kezdettől azt tartotta szem előtt, hogy ne történhessen bírságolás ebben a lehetetlenül méltánytalan helyzetben, bízunk benne, hogy az egy hete elindított, gyorsított uniós eljárás Németország ellen, valamint a tagállamok hivatalos tiltakozásai – melyek között a magyar Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úttörő szerepet játszott és játszik –  képes elérni ezt a célt, és talán februárra még valóban sikerül időt nyerni a helyzet tisztázásához.
 
Ebben a folyamatban azonban rendkívüli jelentőséggel bírhat, hogy egy esetlegesen mégis előforduló bírságolási esetet teljes dokumentáltság mellett kormányzati és nemzetközi csatornáinkon keresztül a legmagasabb uniós szintekre juttathassunk. Ezért tisztelettel kérjük, segítsenek abban, hogy ha ilyenről tudomást szereznek – történjék az MKFE-taggal vagy mással –, azt az esetet az érintettek az összes kapcsolódó bizonyítékával együtt haladéktalanul jelentsék a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre eljuttatott e-mail üzenetben.
 
Emellett ugyancsak a munkánkat segíti, ha akár az ellenőrzési tapasztalataikról, akár a bizonytalan helyzet miatti veszteségeikről, fuvarpiaci lehetőségeikben elszenvedett hátrányaikról konkrétan tájékoztatják az MKFE-t. Kérjük, használják a fenti kontaktot!

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.