Ma Csongor napja van.

Osztrák környezetvédelmi matrica, legfrissebb tudnivalók

2015. január 1-je óta valamennyi Bécsben és Bécs környékén, valamint Stájerország egyes részein közlekedő tehergépjárművet vagy nyerges vontatót el kell látni az osztrák környezetvédelmi matricával. 2015. július 1-je után ez szabályozás a Felső-Ausztriában, az A1-es autópálya egy szakaszán közlekedő tehergépjárművekre és nyerges vontatókra is vonatkozni fog.  



Bécs városának területén, valamint Alsó-Ausztria egyes részein a jelenleg érvényes – eddig csak az EURO 0-ás tehergépjárművekre és nyerges vontatókra vonatkozó – közlekedési tilalom szigorításra került. A közlekedési tilalmak az ún. Immissionsschutzgesetz-Luft (IG-L) intézkedései a levegő tisztántartása érdekében.

2014. július 1-jétől a közlekedési tilalom az EURO 1-es besorolással rendelkező tehergépjárművekre és nyerges vontatókra is érvényes. A szabályozás 2016. január 1-jétől pedig már az EURO 2-es besorolásra is vonatkozni fog. A szabályozás alá esik valamennyi súlycsoport (N1, N2 és N3). 2014. január 1-je óta Stájerország területén is van érvényben közlekedési tilalom, amely a 7,5 tonna össztömeg feletti és EURO 0-ás, 1-es és 2-es besorolású tehergépjárművekre vonatkozik. 2015. július 1-jén Felső-Ausztriában, az A1-es autópálya (A1 Westautobahn) egy részén is életbe lép egy közlekedési tilalom az EURO 0-ás és 1-es besorolású tehergépjárművekre és nyerges vontatókra; 2016. január 1-je után pedig az EURO 2-es besorolásra is. Kivételnek kizárólag a drága felépítménnyel rendelkező tehergépjárművek számítanak.

2015. január 1-je óta valamennyi, Bécsben és Bécs környékén, valamint Stájerországban közlekedő tehergépjárműnek és nyerges vontatónak rendelkeznie kell egy osztrák környezetvédelmi matricával. 2015. július 1-jét követően pedig az A1-es autópálya (A1 Westautobahn) egy adott szakaszán közlekedő tehergépjárműveket és nyerges vontatókat is el kell látni környezetvédelmi plakettel. A matricával igazolható, hogy az adott gépjármű egy olyan EURO besorolással rendelkezik, amelyet nem érint a közlekedési tilalom.

A plakettek színei az EURO besorolásnak felelnek meg az alábbiak szerint:

    EURO 2: piros

    EURO 3: sárga

    EURO 4: zöld

    EURO 5: világoskék

    EURO 6: lila

A matricák beszerezhetőek Ausztriában valamennyi, a gépjárművek közlekedését szabályozó műhelynél, amely ellenőrzési plakettek kiadására jogosult, valamint az ARBÖ és ÖAMTC vizsgáló állomásain. A 3,5 tonna alatti járműveket a környezetvédelmi besoroláshoz be kell mutatni tehát az erre szakosodott ausztriai műhelyek vagy vizsgálóállomások valamelyikén. A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárműveknél elegendő a forgalmi engedély másolatának bemutatása. Amennyiben a gépjármű rendelkezik ún. CEMT-okmánnyal, célszerű ennek bemutatása is.

 

 A határhoz legközelebb fekvő vizsgálóállomás, amely még a matricaköteles zónán kívül esik:

ÖAMTC-Stützpunkt Neusiedl

(= ÖAMTC vizsgálóállomás Neusiedl)

Cím: 7100 Neusiedl/See, Rot-Kreuz-Gasse 29

T: +43 2167 8181

E: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartási idő:

Hétfő 07:00 - 12:00, 13:00 - 18:00

Kedd 07:00 - 12:00, 13:00 - 18:00

Szerda 07:00 - 12:00, 13:00 -18:00

Csütörtök 07:00 -12:00, 13:00 - 18:00

Péntek 07:00 - 12:00, 13:00 - 18:00

Szombat - vasárnap zárva!

4 db járműig a matrica kiállítása azonnal, a helyszínen történik, 4-nél több jármű esetén a matrica kiállítása 5-10 munkanapot vesz igénybe. 4-nél több tehergépjármű esetén a forgalmi engedélyek másolatát nem csak személyesen lehet bemutatni, hanem lehetőség van arra is, hogy azokat előre, e-mailben megküldjék az állomás részére. A vizsgálóállomás a matricáról ill. a munkadíjról ilyenkor postai úton számlát küld, mivel ezeket minden esetben előre ki kell egyenlíteni. A számla befizetésének ellenőrzése után a matricák kiállításra kerülnek, amelyről a vizsgálóállomás értesíti a kérelmező felet. Ezt követően a matricák átvehetőek személyesen az adott vizsgálóállomáson vagy kérhető azok postázása is.

A matrica ára 2,50 euró beleértve az Áfát is, ehhez jön még hozzá a műhely vagy vizsgálóállomás matrica kiállításért felszámolt munkadíja, így egy matrica kiállításának összköltsége 25 euró (járművenként, össztömegtől függetlenül). A matricát a szélvédőre ragasztják fel és rendszám változtatás esetén is érvényes marad.

A matrica Bécs városának egész területén, valamint Bécs környékén az alábbi kerületekben szükséges:

  • Bruck an der Leitha kerülete: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha
  • Gänserndorf kerülete: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf
  • Korneuburg kerülete: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
  • Mödling kerülete: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf
  • Wien környékének kerülete: Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing

Stájerország bizonyos kerületeiben is csak a megfelelő környezetvédelmi matricával ellátott tehergépjárművek közlekedhetnek.

2015. július 1-jét követően Felső-Ausztriában, az A1 egy szakaszán (A1 Westautobahn) a Enns-Steyr és Knoten Haid pontok között is kötelezővé válik a matrica.

Térképes megjelenítés elérhető ITT>>

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.