Ma Konrád, Tivadar napja van.

Oroszország: szigorodnak a határátlépés feltételei – új információk!

A belorusz-orosz határon lévő közúti határátkelő pontok közül az EU fuvarozói számára jelenleg kizárólag a Krasnaya Gorka közúti határátkelő pont használata javasolt. A többi 18 átkelőn adminisztratív eljárást indíthatnak ellenük és 2000 RUB adminisztratív büntetést róhatnak ki rájuk.


Határátlépés

A belorusz-orosz határátlépéssel kapcsolatos információhoz a moszkvai magyar nagykövetségtől érkezett új tájékoztatás, amely szerint az EU fuvarozói számára jelenleg kizárólag a Krasnaya Gorka közúti határátkelő pont használata javasolt.

Az Európai Unió oroszországi képviseletének tájékoztatása szerint Oroszország az Oroszország Föderáció államhatárait szabályozó törvény szerint személy illetőleg jármű csak a nemzetközi közlekedésre kijelölt határpontokon léphet be az Oroszországi Föderáció területére. Ez potenciálisan érintheti mind az Oroszországba szánt árukat és oroszországi beutazásokat mind az Oroszországon átmenő tranzitot.

A gyakorlatban a belorusz-orosz határon jelenleg egyetlen közúti határátkelő felel meg a jogszabályoknak: az M1 nemzetközi útvonalon lévő Krasnaya Gorka. A többi 18 átkelő pont esetében a nem-orosz és nem-belorusz fuvarozókat megállíthatják, adminisztratív eljárást indíthatnak ellenük és 2000 RUB adminisztratív büntetést róhatnak ki rájuk.

A lengyel, litván és lett nagykövetségek információja szerint fuvarozóik részéről már érkeztek jelzések a problémákról a Ponyatovka (Szmolenszk megye), Rudnya (Szmolenszk megye) és Lobok (Pszkov megye) határátkelők esetében. Az orosz fél ezen határátkelőknél a fuvarozóknak adott nem hivatalos indoklásában azt a tájékoztatást adta, hogy ezen határátkelők csak a belorusz-orosz kétoldalú forgalom számára vannak nyitva, nemzetközi fuvarszállítmányok kezelésére nincsen kiépített rendszerük.

MKFE kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.