Ma Márk napja van.

Magyar-szerb vb: nincs enyhítés, nincs liberalizáció

Április 13-14-én került sor a magyar-szerb közúti vegyesbizottsági ülésre. A szerb fél helyettes államtitkári szinten képviselte magát a tárgyaláson


A szerb fél a liberalizációban való tovább lépést, a minimum EURO 6-os járművekre vonatkozó teljes liberalizációt (azaz 3. országos fuvarokra is) kérte, míg a magyar fél – az MKFE mandátumának megfelelően – a liberalizáció korlátozását, illetve a 3. országos engedélyek csökkentését képviselte. Hosszas vitát követően a jelenlegi helyzet fenntartásában egyeztek meg a felek.

A szerb fél liberalizációja a minimum EURO 5-ös járművek esetében loco és tranzit fuvarozásra vonatkozik, míg a magyar fuvarosok számára teljes az engedélymentesség minden környezetvédelmi besorolású járműre. A felek abban is megállapodtak, hogy törekednek a két országot érintő forgalomban a harmadik országok fuvarozói részarányának csökkentésére, illetve ezen eredmények függvényében a következő vegyesbizottsági ülésen visszatérnek az EURO 6-os szerb járművek 3. országos liberalizációjának kérdésére.

Az utóbbi kérdést az MKFE Elnöksége a vegyesbizottsági tárgyalásokat követő ülésén megvitatta és azt a döntést hozta, hogy továbbra sem támogatja a szerb járművek 3. országos engedélymentességét, amely döntésről az MKFE tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot.

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.