Ma Márk napja van.

Fokozott figyelmet kér a NÉBIH a sertéspestis és a bőrcsomósodás miatt az élőállat-szállítóktól

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint újabb afrikai sertéspestis megbetegedést diagnosztizáltak Ukrajnában és a bulgáriai bőrcsomósodáskór helyzet is tovább romlott.


Ukrajna Állami Állategészségügyi Szolgálata közleménye szerint 2016. május 03-10. közötti időszakban, a Hmelnickij megyei Dunajeveckij járási Hircsicsna (с. Гірчична, Дунаєвецький район, Хмельницька область) nevű település egyik magángazdaságban tartott 14 sertésből 7 elpusztult. A kijevi Állami Állategészségügyi Kutatóintézet laboratóriumi vizsgálata az elpusztult sertésekből vett mintákból afrikai sertéspestist mutatott ki. A NÉBIH-hez eljuttatott közlemény szerint megtörtént a betegség lokalizálása, illetve megtették a kórokozó terjedésének megakadályozását célzó szükséges intézkedéseket.

Hircsicsna település a magyar-ukrán határtól mintegy 320 kilométerre fekszik, ez tehát az eddigi legközelebbi afrikai sertéspestis kitörés hazánkhoz.

Bulgáriában a bőrcsomósodáskor terjed, az országban már csak az északi megyék nem érintettek a betegséggel és a vonatkozó korlátozó intézkedésekkel. Kitörést állapítottak meg a Macedónia, Szerbia, Bulgária közös határ mellett, és érintett a Törökország felé történő élőállat-export állat-egészségügyi határállomásának megyéje, Haskovo is. Görögországban 10 prefektus áll korlátozás alatt a bőrcsomósodáskór miatt, Törökország pedig teljes mértékben fertőzöttnek tekinthető.

A betegségek Magyarországra történő behurcolásának elkerülése érdekében A NÉBIH felhívja a figyelmet az Ukrajnából, Bulgáriából, Törökországból visszatérő élőállat-szállító járművek takarításának és fertőtlenítésnek fontosságára, illetve mivel kórokozókat átvivő rovarok vesznek részt a terjedésben, a terjesztő szervezetek behurcolásának (vezetőfülke, leponyvázott raktér) lehetőség szerinti megakadályozására.

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.