Ma Márk napja van.

TIR felhasználók figyelmébe!

Tisztelt TIR Carnet felhasználó Fuvarozók! Az IRU-tól és a társegyesületeinktől kapott információk alapján Litvánia, Tadzsikisztán, Irán, Üzbegisztán, Kazahsztán, Francia- és Olaszország illetve a török-grúz határátkelőhelyekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.


LITVÁNIA

Az IRU litván tagegyesülete (LINAVA) tájékoztatása szerint változnak az előzetes adatszolgáltatásra vonatkozó követelmények Litvániában. A Közigazgatási Bűncselekmények Törvénykönyvének 217. Cikke (Az előzetes tájékoztatási eljárás szabályainak megsértése) szerint:

  1. Amennyiben a fuvarozott árura vonatkozó előzetes információ nem kerül továbbításra egy órával a gépjármű litván vámhivatalhoz való érkezését megelőzően, 36 euró összegű bírság kerül kiszabásra.
  2. Minden egyes egymást követő esetben, amikor nem kerül a megkívánt információ közlésre a gépjármű litván vámhivatalhoz való érkezését megelőzően egy órával, a fuvarozó felé kiszabásra kerülő bírság elérheti a 150 euró összeget
  3. Helytelen előzetes információ benyújtásakor a fuvarozót figyelmeztetik, de akár 36 euró összegű bírság kiszabására is sor kerülhet.

Az új szabályok 2017. január 1-én lépnek életbe.

Az előírt adatszolgáltatási kötelezettségnek az IRU TIR-EPD alkalmazásának segítségével tudnak eleget tenni.

 

TADZSIKISZTÁN

A tadzsik IRU tagegyesület (ABBAT) kész segítséget nyújtani a TIR-EPD útján történő adatközlésben a Dushanbe, Tursunadze és Khujand városokban található állomásai segítségével azon fuvarozók számára, akik a TIR-EPD alkalmazással kapcsolatos problémákkal szembesülnek Iránban, Kazahsztánban és Üzbegisztánban. A szolgáltatás orosz, tadzsik, fárszi és angol nyelveken érhető el hétfőtől péntekig, 08:00 – 18:00 (magyar időhöz (CET) képest +4 óra eltérés!) között.

Az ABBAT TIR-EPD adatközlő és segítségnyújtó központjainak elérhetőségei:

Mr. Sorbon Shodiev: (+992) 93 600 12 07 / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Dushanbe)

Mr. Sherkhan Obidpur: (+992) 93 338 88 77 / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Tursunzade)

Mr. Bahrom Masharipov: (+992) 92 773 02 33 / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Khujand)

Az ABBAT szolgáltatásai minden TIR Igazolvány birtokos számára elérhetőek közvetlenül az egyesület állomásain, vagy távolról, e-mail útján.

 

KAZAHSZTÁN

2016. október 17. óta már lehetséges a TIR-EPD általi előzetes elektronikus adatszolgáltatás a belterületen levő kazah vámhivatalok felé is. Több lerakós kazah fuvarfeladat esetében tehát az előzetes adatszolgáltatás teljesíthető a rész-lerakodás helye szerinti, az újraindítást is végző belterületi vámhivatal felé, a TIR-EPD alkalmazáson keresztül.

Aktau kikötőjében TIR-EPD „ZÖLD SÁV” létesült. A kazah vámhatóság a TIR-EPD útján előzetesen megkapott információkat még a komp érkezését megelőzően megosztja az ellenőrzéseket végző más hatóságokkal, így az ellenőrzésre és a tranzit eljárás elindítására előzetesen, egy együttes döntés nyomán kerül sor, aminek köszönhetően jelentős mértékben lerövidül a kikötőbe érkezéskor szokásos formalitásokra fordítandó idő. Azokat a szállítmányokat tehát, amelyekről TIR-EPD adatszolgáltatás történt és a fenti eljárást alkalmazták, a kikötői hatóságok elsőbbségi alapon kezelik.

A TIR-EPD-vel rendelkező szállítmányok, minden formalitáson átesve, akár a komp beérkezésétől számított 45 perc alatt is elhagyhatják a kikötőt, függően a járműnek a kompon elfoglalt helyétől.

Annak érdekében, hogy a TIR-EPD nyújtotta előnyöket a legjobban ki lehessen használni és mielőbb elhagyni a kikötőt, javasolt Bakuban az utolsó körben felhajtani a kompra, hogy Aktauban az elsők közt tudják elhagyni azt.

 

TIR-EPD BENYÚJTÁSA FRANCIAORSZÁGBAN ÉS OLASZORSZÁGBAN

A francia és olasz hatóságok korábbi, a többszörösen elküldött bejelentések okozta problémákra vonatkozó jelzései alapján, a TIR-EPD alkalmazásba beépítésre került egy korlátozás, amely amennyire lehetséges, megakadályozza az ezen országok felé történő előzetes adatszolgáltatásban fellépő ismétlődéseket. A módosítással az előzetes nyilatkozatok nem kerülnek automatikusan továbbításra a francia és olasz hatóságok felé. Amennyiben a TIR-EPD felhasználója továbbra is biztos abban, hogy az ügylet más résztvevője felől nem történt adattovábbítás a szállítmányra vonatkozóan, abban az esetben lehetősége van kiválasztani az „EPD elküldése” menüpontot valamely érintett ország vonatkozásában a „vám eljárások” lépésnél a TIR-EPD kitöltés során, hogy elküldhesse az adatokat ezekbe az országokba.

Ismételten felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy amennyiben a feladó, a vevő, vagy az ügylet bármely más szereplője nyújtott előzetes adatszolgáltatást Franciaországba vagy Olaszországba egy másik rendszeren keresztül, újabb adatszolgáltatást már nem szabad a fuvarozó részéről a TIR-EPD útján teljesíteni.

 

TÖRÖK – GRÚZ HATÁRÁTKELŐHELYEK

Sarpi (GE) / Sarp (TR) határátkelőhely az árufuvarozásban leginkább használt átkelő Grúziában. A Törökország és Grúzia közt mozgó fuvarok során, vagy az Orosz Föderáció és Azerbajdzsán eléréséhez, de tovább a Kaszpi-tengeren keresztül Közép-Ázsia felé veszik igénybe.

Ugyanakkor, a Grúz Adóhatóság által közöltek szerint, Vale (török oldal: Türkgözü) ugyanolyan jól felszerelt határátkelő Grúzia és Törökország között. Az E691 számú úton fekszik és rövidebb utat tesz lehetővé Grúzián keresztül az Orosz Föderációt célzó fuvarfeladatok esetében Verkhnij Lars határátkelő felé.  Türkgözü csak napközben, munkaidőben van nyitva és télen, kedvezőtlen időjárási viszonyok idején zárva lehet.

Emellett egy további határátkelő (Çıldır-Aktaş - Kartsakhi) köti össze Törökországot és Grúziát melynek még nagyobb a kapacitása, mint Vale-nak és megfelelőbb az Azerbajdzsán és Örményország felé irányuló tranzitokhoz.

 

MKFE Vámszakmai csoport

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.