Ma Emma napja van.

Gyermekcsoportok szállítására vonatkozó szabályok Szlovéniában

A szlovén jogszabályoknak megfelelően csak az szállíthat gyermekcsoportokat autóbusszal az országban, aki amellett, hogy megfelel az általános szabályoknak, teljesíti a speciális kritériumokat is.


A gyerekcsoportokat - buszos szállítás esetén - kötelezően kísérnie kell legalább egy felnőttnek (tanár, felügyelő, stb.), aki betöltötte a 21. életévét, és felelősséget vállal a gyerekek testi épségéért és biztonságáért a ki- és beszállás, illetve a buszon tartózkodás idejére. Ez alól kivételt képez a menetrendszerinti iskolai transzfer, a lakhely és az iskola közti szakaszon, mindkét irányban.

A gyermekeknek kötelező a helyükön ülve, bekötött biztonsági övekkel utazhatniuk, kivéve a falvakban való közlekedés idején.

Azokon az üléseken, amelyek előtt nem található másik ülés, kötelező biztonsági korlátot felszerelni. Amennyiben nincs biztonsági korlát, csak abban az esetben utazhat gyermek azon az ülésen, ha a biztonsági övet hozzá igazították.

Gyermekcsoportokat csak az szállíthat, akinek minimum 3 éve van a B kategóriás jogosítványa, valamint legalább egy éves releváns tapasztalattal rendelkezik abban a kategóriában, amelyet vezet (D1 vagy D). Azon sofőrök, akik D kategóriájú járművek vezetésében nem rendelkeznek 1 éves tapasztalattal, akkor szállíthatnak gyermekcsoportokat, ha legalább 2 éves tapasztalatuk van C kategóriás jármű vezetésében. Azon sofőrök, akik D1 kategóriájú járművek vezetésében nem rendelkeznek legalább 1 éves tapasztalattal, csak akkor szállíthatnak gyermekcsoportokat 16 férőhelynél nagyobb autóbuszokkal, ha rendelkeznek legalább 2 éves B kategóriás vezetési gyakorlattal.
A szlovén szabályozás szerint a fenti kritériumok teljesítése garantálja, hogy a buszvezető kellő tapasztalattal rendelkezik.

A buszsofőr a szállítás napján nem végezhet olyan feladatokat, amelyek befolyásolnák a vezetési képességeit.
Amennyiben az utas azt érzékeli, hogy a buszvezető olyan pszichofizikai állapotban van, amely miatt nem vezet biztonságosan, kérheti a helyi rendőröket, hogy ellenőrizzék a sofőr mentális és fizikai állapotát, mielőtt folytatná az utat.
A gyerekcsoportokat szállító buszoknak kötelezően fel kell tüntetniük a gyerekek jelenlétét a buszon, függetlenül attól, hogy hány utast szállítanak.

A szabályokat megszegőket bünteti a szlovén hatóság. A busz vezetőjét 160 euróra, a vállalatot/egyéni vállalkozót pedig 500 euró bírsággal sújthatják. A kísérő személyre 80 eurós bírságot szabhatnak ki a hatóságok.  

A magyar szabályok értelmében a gyermekeket szállító autóbusz vagy az iskolabusz elején és hátulján elhelyezett – legalább 40×40 cm méretű, fényt kibocsátó, megvilágított vagy fényvisszaverő – tábla elhelyezése szükséges.

Kérjük tagjainkat, hogy a fentiek figyelembevételével közlekedjenek!


MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.