Ma Hajnalka napja van.

Határátlépés az orosz-belorusz határon

A Magyarország Moszkvai Nagykövetségének tájékoztatása szerint az Oroszországi Föderáció és a Belorusz Köztársaság közötti államhatáron nincs olyan határátkelőpont, melyen keresztül harmadik országbeli állampolgárok (így EU állampolgárok), gépjárművek, teher-, áru- és élőállat-forgalom beléphetnének az Oroszországi Föderáció területére.
Az orosz fél értelmezése szerint a belorusz-orosz határon jelenleg nincs kijelölt nemzetközi határátkelő, mely megfelel a harmadik országbeli állampolgárok beutazásának tilalmáról szóló 1995. évi belorusz-orosz megállapodásnak.
Az orosz fél a korlátozást a belorusz fél által több ország állampolgárai, így az európai uniós állampolgárok számára is biztosított vízummentesség 2017. január 10-i kihirdetését követően kezdte alkalmazni.

Fentiek értelmében továbbra is javasoljuk, hogy az orosz féltől kapott újabb hivatalos tájékoztatásig a kijelölt nemzetközi határátkelő-pontokon (pl. Lettország felől Terehova településnél, vagy a Belorusz Köztársaság felől a belorusz- ukrán – orosz hármas határ, az ún. „Három nővér” határátkelőn) keresztül lépjenek be Oroszországba.

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a belorusz határállomásoktól közvetlenül beszerzett – nem hivatalos – információink szerint, a fenti korlátozásokat a gyakorlatban nem érvényesíti az orosz fél. Kérjük Tagjainkat, hogy amennyiben a fentiektől eltérő információval rendelkeznek, akkor azt jelezzék a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Köszönjük!


MKFE kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.