Ma Gedeon, Johanna napja van.

300 eurós bírságot helyez kilátásba Ausztria a rendszeres heti pihenőidő fülkében való eltöltéséért

Tagjainktól kapott tájékoztatás szerint az osztrák rendőrök ezt a szórólapot osztogatják a parkolókban. Kérdésünkre osztrák társegyesületünk megerősítette a hatóság ellenőrzést előkészítő lépését. Állításuk szerint a vezetési és pihenőidőről szóló 561/2006/EK uniós rendeletet Ausztria mindig is úgy olvasta, hogy az a rendszeres heti pihenőt a kabinban nem tartalmazza.


A § 134 Kraftfahrgesetz (1b) osztrák jogszabályi hely szerint az 561-es megsértésével kapcsolatos bírságokat az uniós kategorizálás szerinti súlyosságuknak megfelelően kell megállapítani, ill. azon belül a ‚nagyon súlyos jogsértésekhez‘ tartozó bírság nem lehet kevesebb, mint 300 EUR. A hivatkozott osztrák szöveg kifejezetten nem tartalmazza a 45 órás pihenő kabinban való eltöltésének bármely kategóriába való besorolását (ahogyan a hivatkozott uniós irányelv sem), a szórólapon jelzett összegből látható azonban, hogy a tilalom megszegését nagyon súlyos jogsértésként kívánják kezelni.

Arra vonatkozóan, hogy mikor kezdi Ausztria ténylegesen az ellenőrzést, egyelőre nincs válasz. Az IRU-nak adott osztrák tájékoztatásban is csak annyi szerepel, hogy az ellenőrök jelenleg közúti ellenőrzéseik során a  gépkocsivezetőket kérdezgetik arról, hogy hol töltötték a rendszeres pihenőjüket.


MKFE kommunikáció


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.