Ma Gedeon, Johanna napja van.

Budapesti behajtás: változások és új tudnivalók

Mint a fuvarozók bizonyára tapasztalták: a közigazgatási átszervezés nem kímélte a tehergépjárművek Budapestre történő behajtásának engedélyezési folyamatát sem. Alább összefoglaljuk, milyen változások voltak, illetve hol és hogyan lehet most behajtási engedélyt kérni.


ENGEDÉLYKIADÓ: A BKK — A legfontosabb változás, hogy 2011-2012 fordulóján a behajtási engedélyeket kiállító Parking Kft. átadta az ügyintézést a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK), mely szervezet április 2-tól a VII. kerületi Rumbach Sebestyén utca 19-21-ben székel, s a www.bkk.hu internetes portálon érhető el.


HOGYAN KÉRHETŐ ENGEDÉLY? — A főváros 2012 elején áttért az online engedélykiadásra. A BKK által e célra létrehozott elektronikus felület a „TOBI” nevet kapta, mely a Teherforgalmi Online Behajtási Információs-rendszer rövidítése. A tehergépjárművek üzemeltetőinek a www.bkk.hu honlapon tehát a TOBI menüpontot kell keresniük, vagy közvetlenül a http://tobi.bkk.hu oldalra kell fellépniük. Bármilyen forgalomszervezési, technikai vagy engedélykiadási segítség a BKK-nál az alábbi (új) elérhetőségeken kérhető:


telefon: +36-1-235-3000
fax: +36-1-235-1040
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


HOL TALÁLHATÓ A TEHERFORGALMI ZÓNÁK TÉRKÉPE? — A pdf-formátumban megnyitható térképet a BKK egyesületünk rendelkezésére bocsátotta, így azt ITT is megnézheti (vagy katt a képre)!


A térkép jelkulcsa nem változott. A nagy színfoltok a korlátozott zónákat jelölik, rajtuk azzal a közlekedési jelzőtálával, mely az adott területre vonatkozó legnagyobb megengedett össztömeg-határt és a tiltott időszako(ka)t mutatja. A térképen kékkel jelzett utak szabad tranzitutak, a világoszöldek szabad célforgalmas utak; a világoszölddel satírozott részek célforgalomban megközelíthető területek, utcasorok. A kék és zöld utakat-utcákat engedély és nélkül és díjtalanul használhatják a tehergépjárművek.

MILYEN JOGSZABÁLY IRÁNYADÓ? — A behajtás rendjét a „Budapest főváros közigazgatási területén a teherforgalom közlekedésének szabályozásáról szóló 92/2011. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet” szabályozza, melynek legfőbb vonatkozó részei 2012. január 1-jétől léptek hatályba. Továbblépés a rendeletre ».


DÍJAK? — Háromféle díjtétellel kell számolni:


a) költségtérítés: a hozzájárulás kiadásának elbírálásával, cseréjével és módosításával kapcsolatos adminisztrációs és technikai díj


b) jármű-regisztrációs díj: a korlátozott övezet(ek)ben közlekedtetni kívánt jármű adatait egyszeri regisztrációs díj ellenében vezetik be a BKK központi adatbázisába. A díj online regisztrációnál 2.000 Ft + ÁFA, egyéb esetben (faxon, személyesen) 3.000 Ft + ÁFA.


c) behajtási díj: a jogszabály 6. melléklete táblázatban szemlélteti az éves nettó behajtási díjakat, melyeket az adott zóna jelzőtábláján meghatározott össztömeghatárt meghaladó, megkezdett tonnánkénti bontásban tüntetnek fel. A heti, havi, negyedéves, 250 napos stb. időtartamra vonatkozó engedélyek díjait ezen jogszabályi melléklet szerint kell számolni olymódon darabolva az éves összeget, ahogyan azt a rendelet 14. §-a is írja.


JOBBAN JÁRNAK A KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰVEK — Az EURO 4-es járművek 30 %, az EURO 5-ösök 50 % kedvezményt kapnak. Az EURO 2-eseknek a rendes díjon túl azonban 10 % felárat kell fizetniük, míg az EURO 1-es vagy besorolatlan járművek 20 % felár megfizetésére kötelezettek. Más kedvezmények is vannak; ezekről szintén a 14. § rendelkezik.


10 % KEDVEZMÉNY TAGJAINKNAK — A főváros 10 % kedvezményt biztosít azoknak a vállalkozásoknak, melyek a Budapesti Közlekedési Központtal megállapodást kötő érdekképviseletek tagjai. Így egyesületünk teljes és társult tagjai szintén a kedvezményezettek körébe tartoznak. Bővebben erről ».


TÚLSÚLYOSOK, TÚLMÉRETESEK! — 2012. április 1-jétől a túlsúlyos és túlméretes járművek közútkezelői hozzájárulásának kiadási feladatait a Budapesti Közlekedési Központ Forgalombiztonsági, Parkolási és Taxi Igazgatósága vette át. Az ilyen járművekre való közútkezelői hozzájárulások új helyszínen és új ügyfélfogadási rendben igényelhetők szintén a VII. kerületi Rumbach Sebestyén utca 19-21-ben. Fontos tudnivalók túlméreteseknek és túlsúlyosoknak itt » !


Egyesületünk április 3-án levélben fordult dr. György István budapesti főpolgármester-helyetteshez. Azt kértük a városvezetéstől: minthogy a behajtási engedélyek kiadásának változásáról az érintettek semmiféle értesítést nem kaptak, s az elektronikus ügyfél-felület üzemszünete miatt gyakorlatilag napokig lehetetlen volt a hozzájárulások intézése, szíveskedjenek felfüggeszteni az engedélyek útmenti ellenőrzését. Bízunk benne, a levelünkben leírtak meghallgatásra találnak.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.