Ma Hajnalka napja van.

Gyorsjelentés a küldöttközgyűlésünkről és az útdíj-fórumról

Nagy érdeklődés kíséretében zajlott május 25-én (szombaton) egyesületünk éves, országos küldöttközgyűlése, és az ahhoz kapcsolódó útdíj-fórum. Egésznapos rendezvényünknek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikai épülete adott otthont a lágymányosi városrészben.


Idén 67 olyan gépkocsivezetőt tüntettünk ki, akik egymillió kilométert vezettek balesetmentesen. Az elismeréseket dr. Hatala József nyugalmazott rendőrfőkapitány nyújtotta át, aki előtte a közlekedésbiztonság helyzetéről tartott előadást. Az ünnepségen természetesen megjelentek a gépkocsivezetők munkaadói is, akik egyúttal pénzjutalommal is honorálták alkalmazottaik kitűnő munkavégzését. A közgyűlés dr. Hatala József nyugalmazott rendőrfőkapitányt az MKFE tiszteletbeli tagjává választotta, és az MKFE Arany Emlékplakettje kitüntetésben részesítette.
A közgyűlés nyitóakkordjaként Dr. Vereczkey Zoltán, az egyesület elnöke beszédében emlékeztetett arra: bármily nehéz is a kormányzati tárgyalássorozat egyes ügyekben, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt években az MKFE számtalan olyan érdekképviseleti sikert ért el és tartott fenn, melyek jelentős mozgatóerői lettek a fuvarozók versenyképességének (külföldi napidíj, adómentes üzemanyag-megtakarítás, kereskedelmi gázolaj, a budapesti behajtás ügymenetének egyszerűsödése stb.).

 


A közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy az elnökség (tekintettel a használatarányos útdíj bevezetésének vészesen közeledő, július 1-i dátumára) még 2013 júniusában összehívhasson egy esetleges rendkívüli küldöttközgyűlést, mely célzottan az új magyar útdíjrendszer ügyével foglalkozna.


Erdei Péter, az MKFE szolgáltatásaiért felelős vezető felvázolta annak a pénzügyi részvénytársaságnak a terveit, melyről már a tavaszi, regionális találkozóinkon is szó volt, s melynek az egyesület égisze alatt történő életrehívásával a fuvarozóknak hozzáférhetőbbé és olcsóbbá lehetne tenni a külföldi áfa visszatérítését, s ezáltal enyhíteni lehetne a vállalkozások finanszírozási gondjait. A piacon most jelenlévő, többi áfa-visszatérítő cégnél jóval kedvezőbb feltételeket kínáló egyesületi zrt. létrehozásához szükséges közgyűlési előterjesztést a jelenlévők megszavazták.


Karmos Gábor főtitkár a kollektív szerződésről (KSZ) szóló eredményes szavazás után ismertette: az egyesület aláírja az új Munka Törvénykönyvével összhangban álló kollektív szerződést a NeHGOSZ-szal.


Heves vita bontakozott ki az ukrán és orosz EURO 2-es engedélyek körül, valamint a keletre fuvarozók piacának védelmét illető hatósági ellenőrzésekről. Miután a küldöttek hallhatták egyes TIR-felhasználó fuvarozók érveit és az azokra adott elnökségi válaszokat is, a vita zárásaként dr. Vereczkey Zoltán a jövő fő feladataként jelölte meg a keletre fuvarozók gondjainak megnyugtató rendezését.


Fórum a használatarányos útdíjról

Fuvarozókkal és újságírókkal zsúfolásig megtelt az az előadóterem, melyben szombat délután a széles körben meghirdetett útdíjrendszer-fórumunkat tartottuk. A több száz érdeklődő és számtalan tévécsatorna stábja elsősorban arra volt kíváncsi: mit mond a fuvarozók előtt a kormány képviseletében megjelenő Völner Pál közlekedési szakállamtitkár és Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a július 1-jétől Magyarországon esedékes használatarányos díjszedésről. Szó esett arról: a hazai fuvarozók több mint tízmilliárdos versenyképesség-javító csomagra számíthatnak a kormánytól.



A jelenlévőket másodsorban az érdekelte: a gyakorlatban hogyan fog működni a rendszer; a viszonylatjegy vásárlása, a műholdas helyzetmeghatározáson alapuló fizetés és a pénzügyi tranzakciók kezelése. Ez utóbbi felvetésekre a rendszer kivitelezője, az I-Cell Kft. képviselője, Emőri Gábor válaszolt, aki az olykor heves indulatoktól vezérelt fuvarozói kérdésfeltevésekre megpróbált technikailag pontos választ adni.



Mivel a hosszan elhúzódó szócsatában több vállalkozó is volt, aki az idő rövidsége miatt már nem jutott mikrofonhoz, Karmos Gábor, az egyesület főtitkára azzal zárta a napot: az elhangzott információ-tömeget ki-ki összegezze, érlelje magában, s a kérdéseivel bátran jelentkezzen azokon a regionális MKFE-találkozókon, melyeket az ország összes megyeszékhelyén az elkövetkezendő néhány hétben, június első felében a fuvarozók tájékoztatására szervezünk, s melyeken az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) és a rendszert építő I-Cell Kft. illetékesei is jelen lesznek. (Ezek időpontjairól és helyszíneiről hamarosan tájékoztatót küldünk tagvállalkozásainknak!)


Televíziós, rádiós és írott sajtótudósítások:

m1 »

HírTv »

ATV Híradó »

ATV: interjúk»

Kossuth Rádió »

EchoTv »

napi.hu »

nepszava.hu »

metropol.hu »

mno.hu »

tozsdeforum.hu »

hetivalasz.hu »

Infórádió »

Figyelje híradásainkat! Látogassa honlapunkat! Olvassa az AutóKözlekedést! Útdíj-információkkal folyamatosan jelentkezünk!

Köszönjük tagvállalkozásainknak, hogy részvételükkel megtisztelték a május 25-i rendezvényünket!


Ami azóta történt:

Megszavazták az útdíjtörvényt!
Tények, adatok, számok, térkép »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.