Ma György napja van.

Újabb áldozata van a már ismert fuvarpiaci bűnbandának

Még egy hét sem telt el azóta, hogy "Dörzsölt bűnözők a fuvarpiacon" címmel (ld. a lenti cikkgyűjteményt) olyan fuvarpiaci hiénák ténykedéséről adtunk hírt, akik árut loptak el megbízóktól, emellett jóhiszemű fuvarozók hitelét lerombolták... Máris újabb áldozat jelentkezett egyesületünknél. Pártoló tagunk, az újlengyeli székhelyű Alfi Trans Kft. ügyvezetője megrökönyödve értesült egy osztrák megbízótól, hogy olyan árut keresnek rajta, melyet ő fel sem vett, s olyan menetokmányt mutatnak neki, melyet valaki az Alfi Trans nevére hamisított cégbélyegzővel látott el.


Az eset pikantériája, hogy a bűnözői csoport nem volt elég agyafúrt, ugyanis a fenti esetben (az osztrák megbízóval való üzletkötésnél) ugyanazon lopott rendszámot (LAT-417) alkalmazta, mint az augusztus végén átejtett holland megbízókhoz írt egyeztető levélben. Ez alapján tehát minden kétséget kizáróan vélelmezhető, hogy ugyanazon szélhámosokról van szó.


Mint a "Dörzsölt bűnözők a fuvarpiacon" című cikkünkben beszámoltunk róla: a bűnözők már nem kitalált cégnevekkel próbálkoznak (melynek létezése internetes cégjegyzékből ellenőrizhető), hanem valós és leinformálható fuvarozó vállalkozások bőrébe bújva azok alkalmazottainak adják ki magukat, kreált e-mail-címről kötnek üzletet, majd hamisított dokumentumokkal és lopott rendszámú járművel jelennek meg a megbízó telephelyén, ahol fel is veszik a rakományt, ám az áru sohasem érkezik meg. A minderről mit sem sejtő igazi fuvarozó cég vezetője már csak akkor jön rá, hogy a nevében idegenek tevékenykednek, amikor a megbízó több nap után arról a fuvarról faggatja, melyről emberünknek tudomása sem volt.


Az Alfi Trans Kft. (2724 Újlengyel, József Attila utca 12.) ügyvezetője nevének tisztázását kérte egyesületünkön keresztül, s a megbízótól elkért és hozzánk eljuttatott hamis okmányok közreadásával arra kéri a jóhiszemű vállalkozásokat: semmiképp ne higgyenek képen látható hamisított bélyegzővel rendelkező egyéneknek, sem pedig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (kreált) címről érkező fuvarvállalásoknak.


Egyesületünk szeretné, ha sem termelő vállalkozások, sem fuvarozók nem esnének áldozatul hasonló cseleknek. Korábban ezért ajánlottuk a megbízó cégek alapos ellenőrzését a Ne hagyjuk becsapni magunkat!c. cikkünkben. Azonban mivel a fenti esetekben már nem a cégek valódisága, hanem az azok árnyékában megbúvó személyek ill. gépkocsivezetők személyazonossága a kérdés, ezért a fent esetek elkerülésére megelőző taktikai módszert igyekszünk ajánlani, melyet több fuvarpiaci szakértő bevonásával a közeljövőben igyekszünk kidolgozni.


Hasolnó esetek:


Dörzsölt bűnözők a fuvarpiacon: mindenük hamis volt! »

Hamis CMR-rel loptak Pest megyében – keresik őket »

Hamisak a papírok - már négy kamionnyi áru tűnt el »

Három-négy álnév, 84 milliós kár, köddé vált kamionok »

Ál-fuvarozók vitték a rakományt »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.