2012: kötelező a kamarai regisztráció!

2012. február 01. szerda, 13:20

Ahogyan korábban írtuk: mint (néhány kivételtől eltekintve) minden magyarországi vállalkozásnak, úgy az összes fuvarozónak is kötelező a kamarai regisztráció 2012 elején. A már korábban is működő vállalkozások február 29-ig tehetik meg ezt. A kamara többféle szolgáltatást is köteles biztosítani az évi 5 ezer forintos díjért. Aki azonban nem regisztrál, azt regisztrálják. Szakértők a cégek nyomonkövethetőségét, feketelistázását és a körbetartozások átláthatóságát várják az intézkedéstől.

A regisztrációs kötelezettség nem tévesztendő össze a tagi viszonnyal, azonban a regisztrálás mind az új, mind pedig a már létező gazdálkodó szervezetekre vonatkozik. Az újonnan létrejövő vállalkozások a cégbejegyzés illetve (egyéni vállalkozók esetében) a nyilvántartásba vételt követő 5 munkanapon belül kötelesek kérni a kamarai nyilvántartásba vételt, a már korábban is működő gazdasági társaságoknak pedig 2012. január 1-től számítva 60 napon belül — azaz 2012. február 29-ig — kell a területileg illetékes kamarához kezdeményezniük bejelentkezésüket.


Az évi 5 ezer forintos díjat minden évben március 31-ig kell megfizetni. A kiegyenlítetlen kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, így azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adók módjára hajtja be.


A 2012. január 1-jétől hatályos változás hátterében a gazdasági kamarákról szóló, 1999. évi CXXI. törvény áll, melynek idevágó szakaszait a 8., 8/A és 45. §-a részletezi. A regisztrációs kötelezettség azonban természetesen nemcsak pénzkiadással jár: ennek fejében a területileg illetékes kamarától kérhető pályázatfigyelés, adózási és pénzügyi tanácsadás is.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) honlapján letölthető a bejelentkezési adatlap, s hamarosan már online lehetőség is lesz arra, hogy a vállalkozások eleget tehessenek regisztrációs kötelezettségüknek.


Mit kaphat a vállalkozás a kamarától? (ateceged.hu) »

Hogyan regisztrálhat? »

Ki hová tartozik? Hol érhetők el a megyei és városi kamarák? »

Jogi háttér: a 1999. évi CXXI. törvény »