Magyarország — hó, hideg és téli útviszonyok!

2012. február 08. szerda, 13:10


Február első hétvégéjére kiadós havazás és erős fagy bénította meg hazánk közlekedését, s a tél még a hónap második hetében is ereje teljében tombol. A közlekedőknek ezért az alábbiakban újra figyelmébe ajánljuk azt a rövid anyagot, mely hasznos emlékeztető lehet az ilyenkor fontos tudnivalókról.

A HÓ UTÁN MOST FARKASORDÍTÓ HIDEG JÖN! — Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ; omsz.hu) jelentése szerint  a február 8-tól 13-ig tartó időszakban igen erős lehűlésre kell számítani Magyarországon, éjszakánkként a mínusz 25 C fokos fagy sem kizárt. Újabb havazás most nem várható, az ország szinte teljes területét azonban hó borítja. Bács-Kiskun, Baranya, Békés és Csongrád megyében hullott a legtöbb; a hótakaró vastagsága helyenként a 40 centimétert is meghaladja. Magyarország területének pillanatnyi hótérképe az idokep.hu portálon látható.


BOSSZANKODÁS HELYETT — A hazai fő- és mellékutak közlekedési helyzetképéről a Magyar Közút honlapján, a kozut.hu oldalon lehet tájékozódni, az autópályák állapotáról pedig a www.autopalya.hu oldal nyújt felvilágosítást. Fontos tudni, hogy az útkezelők fontossági sorrendet előíró cselekvési terv szerint haladnak az egyes útszakaszok tisztításával, s így — intenzív havazás alkalmával — sem emberi, sem gépi kapacitásuk nem elegendő, hogy felvegyék a harcot a természettel; tekintve, hogy egy szokásos, félnapos, országos hóeséssel is 8 millió tonna havat kellene azonnal eltüntetni hazánk 193.000 kilométernyi közútjáról. Érdekes cikkünk jelent meg a téli útüzemeltetésről ».


TÉL A JÁRMŰVEKNEK... — Ősz végén - tél elején részletesen áttekintettük, hogyan kell felkészíteni a járműveket a megváltozott időjárási körülményekre, s melyek azok a műszaki sarokpontok, melyekre célszerű figyelmet fordítani a forgalomban való részvétel előtt. Bővebben ».

...ÉS TÉL A GÉPKOCSIVEZETŐNEK — Van néhány hasznos tanács, melyet mindenképpen szükséges megfogadniuk azoknak, akiknek a tél szélsőséges körülményei között mindenképpen szükséges útnak indulniuk. Akár hosszabb, akár rövidebb út előtt áll a gépkocsivezető, az esetleges kerülőutakra, az alapjárati fogyasztásra és a fűtésre gondolva mindig legyen bőséges üzemanyag a tartályban! A tapasztalatok azt mutatják: még néhány tíz kilométeres távolság is embert próbáló lehet, ha a semmi közepén megreked a forgalom, és húsz órát kell egyhelyben vesztegelni, mint ahogyan erre volt is példa január végén a bukaresti körgyűrűn. Ilyen esetekben számolni kell azzal, hogy (a hótorlaszok és az elakadt járművek miatt) a műszaki mentőjárművek is nehézkesen haladnak, és csak igen soká tudják elérni a bajbajutottakat.

A fülkében legyen meleg ruha és takaró!

Legyen elegendő ivóvíz és élelem, mobiltelefon és adapter!

Hasznos lehet, ha van a kocsin hólapát és vontatókötél vagy vonórúd!

Európa legtöbb államában — így hazánkban is — a 112-es számon lehet segélyt kérni.


Balesetmentes közlekedést és biztonságos megérkezést kívánunk!