Ma Márk napja van.

Becsöngettek — 1,2 millió diák közlekedik egyszerre

Fontos tudnivaló a járművezetőknek, hogy Magyarországon szeptember 3-án (hétfőn) az alap- és középfokú oktatási intézményekben megkezdődött az új tanév.


Az elkövetkezendő tíz hónapban ezért a hazai utakon-utcákon főként reggel 7 és 8 óra között, valamint a koradélutáni órákban egyszerre lesz jelen az a mintegy 1,2 millió közlekedő diák, akik eddig — nyári szünidejük alatt — napközben egyenletes eloszlással mozogtak a forgalomban. Mivel legtöbbjük nincs tisztában a KRESZ szabályaival, kiszámíthatatlan viselkedésükre mindig gondolni kell. Vigyázzunk rájuk!

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésbiztonsági kampány keretében figyel a diákokra — számol be fényképes híradásában a police.hu. A napi oktatás kezdetén és végén kiemelt rendőri jelenlétet biztosít azoknál az általános iskoláknál, ahol ez balesetmegelőzési szempontokból indokolt. Folytatódik „Az iskola rendőre” program, mely 2008 óta a gyerekek bűn- és balesetmegelőzését segíti. Szintén lesz „Szuperbringa” kampány, melynek kerékpáros tanfolyamain a szervezők a közlekedés alapelveivel ismertetik meg az iskolásokat, akik sikeres vizsga után kerékpáros igazolványt kaphatnak. A rendőrök a gyerekek biciklijeit is átnézik: a 2011/12-es tanévben 31 ezer gyermek-kerékpárt vizsgáltak át a 6/1990-es KÖHÉM-rendeletben foglaltak műszaki követelményei szerint. Újdonság, hogy a rendelet feltételeinek megfelelő kétkerekűek a 2012/13-as tanévtől egyedi, gravírozott azonosítószámot kapnak. A rendőrség emellett — az iskolaigazgató kérésére — osztályfőnöki órákra is ellátogat, ahol a KRESZ alapelveivel ismerteti meg a diákokat, és beszél a rájuk leselkedő veszélyekről is.

A kisdiákok láthatóan örömüket lelik a közlekedési szabályokkal való játékos ismerkedésben. A KRESZ-tudást nemcsak gyerekként kamatoztathatják; mindez hozzájárul ahhoz, hogy okosan közlekedő felnőttekké váljanak.



Tovább az ORFK beszámolójára »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.