Ma György napja van.

Itt a magyar Rettungsgasse, bár kevés autós tudja

A hazai közlekedők körében nem vált még bevett gyakorlattá, ám a KRESZ a 2012. szeptember 1-jétől hatályos módosításával már rendelkezik róla. Nem más ez, mint a nyugati mintára Magyarországon is bevezetett menekülőfolyosó vagy mentősáv, német nevén Rettungsgasse.

A rendelkezés célja, hogy autóúton vagy autópályán balesethez igyekvő mentők, rendőrök, tűzoltók stb. a lehető leggyorsabban eljussanak a segítségre szorulókhoz. A KRESZ-módosítás tehát hazánkban is előírja, hogy azokon az autópályákon és autóutakon, ahol az azonos irányú forgalom két vagy ennél több sávon bonyolódik, torlódás esetén a két egymás melletti sávban araszoló járműveknek jobbra és balra kell húzódniuk, hogy a két kocsisor között ezáltal képezzenek szabad folyosót, melyen a megkülönböztető (kék) jelzésüket használó járművek és a forgalmat ellenőrző autók végigszáguldhatnak.


Háromsávos úton a belső sávban balra, az összes többi sávban pedig (így a középsőben) jobbra kell húzódni. Ha szükséges, a félrehúzódásnál a terelővonalakat is át lehet lépni.


A menekülőfolyosóról egy ideje Csehországban, Németországban, Svájcban és Szlovéniában is hasonló rendelkezés van már érvényben. Ausztria 2012. január 1-jén tette kötelezővé a közlekedőknek. Ha egy autópályán történt baleset előtt az araszoló gépjárművek valóban partnerek a folyosó kialakításánál, akár emberéletet is megmenthetnek.


VIDEO (1) - youtube: ahogyan működnie kellene »

VIDEO (2) - youtube: ahogyan most működik »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.