Ma Gedeon, Johanna napja van.

Folyik a rendőri akció: kiszedik a láthatatlanokat

A rendőrség országos akció keretében egy hónapon át kiemelten ellenőrzi a járművek láthatóságát és világításának műszaki állapotát a hazai utakon. A razzia — mint arról korábban is írtunk — 2012. november 15-től december 15-ig tart. Aki nem látszik, azt figyelmeztetik vagy megbírságolják.

Az ellenőrzés-sorozat egy átfogó közlekedésbiztonsági programterv része. A kampány főként az őszi-téli időszakban uralkodó rossz látási viszonyok közepette bekövetkező közúti balesetek számának csökkentését célozza meg.

Mint ősszel hírül adtunk: a razzia előtt rendőrség egyhónapos felkészülési időt hagyott a járművek vezetőinek. Ezért hirdették meg októberben a Látni és Látszani elnevezésű akciót, melynek keretében bárki kérhette járművei világítóberendezéseinek ingyenes műszaki ellenőrzését az erre kijelölt országos szervizhálózat bármelyikében. Sőt, díjmentes látásvizsgálat lehetőségével is élhetett a projekthez csatlakozott optikusoknál.

Jó hír, hogy a Látni és Látszani díjmentes látás- és járművizsgálatát még egy hónappal meghosszabbították, így aki szeretné, 2012. december 15-ig (tehát a rendőri razzia végéig) felkeresheti a szervizeket és optikusokat.


A november 15-i fordulónapig több mint tízezren éltek az ingyenes jármű-átvizsgálás lehetőségével. Erről Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője számolt be sajtótájékoztató keretében, hozzátéve: szemvizsgálaton kétezren estek át.


Mint egyesületünk kérdésére Berzai Zsolt rendőr őrnagy, kiemelt főreferens korábban közölte: a Látni és látszani kampány nem tesz kivételt a járműkategóriák között! Így akár tehergépjárművel, akár autóbusszal is igénybe vehető a szolgáltatás. Ennek csak a szerviz mérete, adottsága, technikai felszereltsége, kapacitása szabhat határt. Minden esetben ezért előzetesen érdeklődni kell a kiszemelt szerviztől, hogy felkészültek-e nagy járművek fogadására. Ami a gépkocsivezetők szemvizsgálatát illeti, a szervezők itt sem tesznek különbséget abban a tekintetben, hogy a páciens milyen méretű vagy típusú gépjárművet vezet.


Az akcióhoz országszerte több száz szerviz és optikus csatlakozott. Javasoljuk: értesítse gépkocsivezetőit a kedvező lehetőségről, mely tehát a közúti rendőri razzia alatt is tart, egészen 2012. december 15-ig!


www.latnieslatszani.hu »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.