Ma György napja van.

Visszaélések tankolókártyákkal: milliók csorognak el...

Fuvarozó vállalkozások vezetői gyakorta számolnak be arról: milliós kárt szenvedtek azáltal, hogy alkalmazottaik felelőtlenül kezelik a tankolókártyát, vagy idegenek a cég valamely járművéhez tartozó üzemanyag-kártyával visszaélést követtek el. A helyzet különösen kellemetlen, ha csak hónapok múlva derül ki, hogy csapolják a kártyát... A rekorder hazai csapat (78 ezer literes összteljesítményével) február derekán került rendőrkézre.

A tankolókártyákkal való visszaélések sok esetben a gépkocsivezetők figyelmetlenségéből, hibájából adódnak: rossz szokás például, hogy a fülkében a menetokmányokkal együtt tárolják az üzemanyag-kártyát, mellette (kis papírszeletre írva) pedig annak PIN-kódját. Amikor hirtelen egy útmenti élelmiszerboltba kell beugrani, sem a dossziét nem viszik magukkal, sem a mobiltelefonjukat. Ha a járművet a parkolóban időközben feltöri valaki, s mindezeknek nyoma vész, a kétségbeesett gépkocsivezető sem a kártyát tiltani tudó szolgáltatót, sem a főnökét nem tudja felhívni, mert a cégvezető elérhetőségét is telefonja memóriájában tárolja; a feltört jármű mellől pedig elmozdulni nem mer. Cselekvésképtelenségének ideje éppen elegendő ahhoz, hogy a tolvajok egy közeli benzinkútnál megcsapolják a kártyát. Hasznos, ha erre a veszélyre a fuvarszervezők felhívják a sofőrök figyelmét. Egyesületünk hírszolgálatához sajnos már csak akkor szokott eljutni egy-egy esetleírás, amikor a tolvajok ügyeskedése folytán már negyedmillió forinttal szegényebb lett a vállalkozás.


Olykor maga a gépkocsivezető a tippadó vagy elkövető. Fuvarozói körökben a legismertebb kisstílű jelenség a „mellétankolás”, vagyis az az eset, amikor a gázolajból nemcsak a tehergépkocsi üzemanyagtartályába jut. Gépkocsivezetői körökben elterjedt, ám etikátlan nézet, hogy a sofőrnek joga van „játszani az üzemanyaggal” (sic!), hogy munkabérének a szerinte őt megillető mértékét így tudja biztosítani. Gépkocsivezetők bizalmas elmondásai szerint ez általában akkor veszi kezdetét, ha a vállalkozásvezető valamilyen juttatás vagy kedvezmény megvonásáról dönt. (A jelenség kivédésére az üzemanyagszint-jelző járműkövetést keresse egyesületi szolgáltatásaink között!) Vannak azonban, akik nem elégszenek meg évi néhány marmonkanna gázolajjal...


Így történt ez annak a vállalkozásnak az esetében is, melynek vezetője csak akkor kapott észbe, mikor az elfolyt gázolaj értéke már 33 millió forintra rúgott — számol be legfrissebb tudósításában a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. A cég elfelejtette ugyanis kérelmezni a kártyaszolgáltatónál, hogy érvénytelenítsék egy eladott tehergépkocsi tankolókártyáját, ám a jármű egykori sofőrje (zsebében a kártyával és a PIN-kóddal) még tíz hónapon keresztül élvezte a „gázolajat tojó plasztik-tyúk” előnyét. A 42 éves férfi ismerősein és rokonain keresztül (mai árfolyamon számolva) 78 ezer liter üzemanyagot értékesített feketén 33 millió forint értékben. A gépkocsivezetőt, akit a rendőrség 2013. február 14-én fogott el, akár 8 évre is börtönbe zárhatják. Részletek a police.hu-n »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.