Ma György napja van.

Balesetet okozott a kamionról lerepülő jégtömb

Életet menthet, ha a tehergépkocsi vezetője
időnként lekotorja a jeget a járműről

Közlekedési baleset történt március 18-án reggel a 14-es főút Győrhöz közeli szakaszán, mikor egy nyerges járműszerelvény ponyvájáról lehulló jégtömb a vele szemben haladó kamionnak repült, beszakította annak szélvédőjét, személyi sérülést okozott, majd továbbvágódva beszállt egy terepjáró utasterébe. A főutat teljes szélességében le kellett zárni, azt csak délelőtt nyitották meg. A lehulló jég jelensége nem gyakori, de annál nagyobb balesetveszélyt rejt magában...


Rendszerint ez akkor fordul elő, amikor a hőmérséklet nappal fagypont fölé emelkedik, ellenben alkonyat után gyorsan hűl a levegő, s a hosszú, főként kristálytiszta és szélcsendes éjszakákon csikorgó hideg van. A jármű tetején (különösen ponyvás kocsiknál a ponyva homorulatában) összegyűlt hóolvadék éjszaka jégtömbbé fagy. Ennek darabjai menet közben leválnak, s a közlekedés többi résztvevőjére hullhatnak. A jég — jobb ívű kanyarokban — a szembe jövőkre, vagy a tehergépjármű körforgalomban való fordulásakor az elsőbbségadásra kötelezett autók szélvédőjére repülhet a centrifugális erő hatására. (Ilyen helyeken telente ezért lehet gyakran féltégla méretű jégdarabokat látni a padkán.)


 
Téli időben célszerű tehát, ha a tehergépjárművek vezetői legalább reggelente meggyőződnek arról: a jármű tetején, a ponyva homorulatában összegyűlt olvadék éjszaka nem fagyott-e jégtömbbé. Ausztria autópályáinak kezelője, az ASFINAG külön tájékoztatójában is kitér erre a jelenségre; sőt, a társaság egyes autópályák mellett (A 9-es, A 10-es, A 12-es, A 14-es) speciális takarítóállványokat helyezett el, melyek mellé a járművel be lehet húzódni, s a gépkocsivezető az állvány létráján felmászva le tudja kotorni a jeget a jármű tetejéről. Az ilyen helyeket az itt látható, sárga tábla jelöli.

Nyomtassa ki ezt a cikket gépkocsivezetőjének!

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.