Ma György napja van.

Dunai ár: útviszonyok hétfőn

Június 9-én, vasárnap éjjel 891 centiméterrel tetőzött a Duna Budapestnél, azonban a folyam felsőbb szakaszain a visszavonuló ár miatt még napokig nem lesznek járhatók a korábban lezárt utak. A Magyar Közút Útinform szolgálatának hétfő reggeli jelentése szerint hazánkban 75 útszakasz járhatatlan. Lezárás alatt vannak az 1-es, 2-es, 6-os, 10-es, 11-es, 12-es, 14-es és 55-ös főutak egyes szakaszai, s a bajai Duna-híd is. Győr és Vámosszabadi között továbbra sem lehet közlekedni.


A víz hétfőn napközben a Csepel-sziget környéki utakat és településeket veszélyezteti. Az árhullám rövidesen Tass, Dunaföldvár és Solt térségébe ér. A főváros útjain-utcáin a számtalan útzár miatt forgalmi torlódásokra kell számítani.

magyarországi útlezárások összesítője (Magyar Közút) »


 
Mint korábban beszámoltunk róla, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem — hatósági minőségben — tavasszal, még a hóolvadás idején  megkérte egyesületünktől a budapesti székhelyű sajátszámlás és díj ellenében fuvarozó vállalkozások elérhetőségeinek listáját arra az esetre, ha a fővárosban mozgósítani kellene a tehergépjárművel rendelkezőket egy esetleges dunai árvíz elleni védekezésnél.

Megelőzve azonban bármiféle rémhírt: közeledő katasztrófáról nincs szó. A hatóság adminisztratív előkészítésbe kezdett, hogy felmérje: a főváros mely területén milyen szabad fuvarkapacitással számolhat, ha arra szükség lenne. A fuvarozóknak egyelőre semmiféle teendőjük vagy kötelezettségük nincsen, bár az önkénteseket szívesen látják. A katasztrófavédelem maga fog kapcsolatba lépni a vállalkozásokkal, ha szükséges. Ha a Magyar Állam a Duna tavaszi áradásánál igénybe venné a tehergépjármű-üzemeltetők szabad járműveit, azt természetesen fuvardíj ellenében tenné.

 

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.