Ma Emma napja van.

Egyeztetés Szabó Károly vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatóval

Tájékoztatjuk az MKFE – elsősorban keleti piacokra fuvarozó – Tagjait, hogy 2013. július 22-én konstruktív és rendkívül hasznos megbeszélésre került sor Szabó Károly, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatója és az MKFE képviselői (Galambos István, az Árufuvarozási Tanács elnöke, Kozma Attila, a keleti piacra fuvarozó vállalkozások képviselője és Karmos Gábor főtitkár) között.


A megbeszélésen Dandártábornok Úr biztosította az MKFE képviselőit, a vámhatóság pontosan tisztában van a jogosulatlan fuvarozások kiszűrése, megelőzése gazdasági és fuvarpiaci jelentőségével. Ezzel párhuzamosan rögzítette azt is, a NAV kifejezett célja a „fiktív” árumozgásokkal járó, a nemzetközi kereskedelemhez kapcsolódó áfa-visszaélések kiszűrése is, s ugyanígy céljuk, hogy a külföldi járművektől is beszedje hazánk a jogszabályok szerinti használatarányos útdíjat (bár ez utóbbiért a rendőrség az elsődleges felelős ellenőrző szerv).


Az MKFE képviselői jelezték, tárgyalásban vannak a bilaterális egyezmények alapján engedélyköteles fuvarozások esetén használandó engedélyek érvényesítését szolgáló ún. engedélybélyegző automaták német gyártójával, s szükség szerint az MKFE beszerzi ezeket az eszközöket. Dandártábornok Úr jelezte, hogy amennyiben az automaták beállításra kerülnének, úgy a kezelt adatok kapcsolatát szükséges megteremteni a HU-GO rendszerrel, hogy az ellenőrzések, problémás esetek kellő hatékonysággal kiszűrhetők legyenek. Az MKFE – amint megkapja az igényelt adatokra és formátumokra vonatkozó pontos meghatározást – a német gyártóval egyezteti ezt az igényt.


A vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgató jelezte, a vámhatóság – a fentiekben ismertetett – hármas cél egyidejű megvalósítása érdekében – rövid időn belül – egy integrált, új ellenőrzési rendszert fog működtetni, ez a rendszer alkalmas lesz az engedélyek hatékonyabb ellenőrzésére és kezelésére.


Az MKFE képviselői jelezték, a tagság nagyon várja ennek a hatékonyabb ellenőrzési rendszernek az elindítását. Egyben a főtitkár felajánlotta, a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól megkéri valamennyi bilaterális egyezmény szerinti engedély mintáját, hogy a vámhatóság vezetői minden egyes, az ellenőrzéssel foglalkozó pénzügyőr kollégát megfelelően kiképezhessenek ezek hatékony ellenőrzésére.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.