Ma Gedeon, Johanna napja van.

Magyar kamionstop a nemzeti ünnep hétvégéjén

Emlékeztetjük a tehergépjárművek üzembentartóit, hogy az előttünk álló ünnepi (hosszú) hétvégén Magyarországon a kamionstop két szakaszból áll majd; hétfőn napközben ugyanis nehéz-tehergépjárművekkel is lehet közlekedni. Az államhatártól a telephelyig való hazagurulás feltételeit lejjebb részletezzük.


Magyarországon a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési tilalma — mind belföldeseknek, mind pedig nemzetköziseknek — tehát a következők szerint alakul:


2013. augusztus 17. (szombat) 15:00 órától » augusztus 18. (vasárnap) 22:00 óráig

2013. augusztus 19. (hétfő) 22:00 órától » augusztus 20. (kedd) 22:00 óráig


HOGYAN LEHET HAZAGURULNI A TELEPHELYIG? A külföldről hazatérő nehéz-tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak” kamionstop ideje alatt is, de nem vehetik igénybe a 190/2008-as kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt utakat.


KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON. A közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet rögzíti, melyet megtalál honlapunk nyitóoldalán, a nagy képeknél vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).

A kivételek nagy vonalakban a megszokottak: élő állat, friss tej, tejtermék, friss és fagyasztott hús, hústermék, friss pékáru, gyorsan romló élelmiszer, tojás, friss zöldségáru, valamint az ilyen rakományokért üresen közlekedő tehergépkocsik stb. az ország egész területén közlekedhetnek kamionstop alatt (5. § 1. bek.).

Más, kivételes fuvarfeladatokat végző járművek (mint pl. a lakossági költöztetés, postai levél- és csomagszállítás, kulturális és sportrendezvények kiszolgálása stb.) júliusban és augusztusban szintén mentesülnek ugyan a kamionstop alól, de csak akkor, ha nem veszik igénybe a rendelet 3. mellékletében meghatározott útvonalakat (5. § 2. bek.).


EURÓPAI ORSZÁGOK KORLÁTOZÁSAI:
gyors áttekintő tabella egész hónapra »
országok adatbázisa kivételekkel, útvonalakkal »
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.