Ma György napja van.

Ellenőrzés lesz az útdíjbliccelők kiszűrésére

Fokozott ellenőrzések várhatók az őszi időszakban az e-útdíjas szakaszokon, a cél az útdíjat elbliccelők arányának visszaszorítása – tudta meg az utdijhirek.hu Kibédi-Varga Lajos projektszóvivőtől. Az ellenőrzéseket megállítás nélkül végzik, hogy ne zavarják a többi közlekedőt, a bírságot pedig az objektív felelősség elve alapján a jármű üzembentartójának kézbesítik. A tervezett 74 fix ellenőrző állomás közül 60 már elkészült. Az autópályákon mindkét irányban vizsgálják az úthasználati jogosultságot.


Az őszi időszakban fokozott ellenőrzések várhatók az útdíjbliccelők kiszűrésére, ugyanis két dolognak van visszatartó ereje: a lebukás valószínűségének, valamint a bírság mértékének – nyilatkozta az utdijhirek.hu-nak az e-útdíj projektszóvivője. Kibédi-Varga Lajos elmondta, az ellenőrzés megállítás nélkül történik, így nem zavarja a forgalmat.


A szóvivő hozzátette: október végéig 74 fix ellenőrző állomást telepítenek az ország különböző pontjain, ez összesen 101 ellenőrző pontot jelent, mivel az autópályákon mindkét irányt ellenőrzik. Ezek közül 60 ellenőrző pont már teljesen elkészült.


Mintegy 100 mobil egység is pásztázza a közlekedőket a nap 24 órájában. A figyelőautók néhány óránként változtatják a helyszíneket. Ebből is látszik, hogy igen nagy a lebukás valószínűsége – húzta alá Kibédi-Varga Lajos.


Az ellenőrzés során a kamerák képet készítenek a jármű rendszámáról, ugyanebben a pillanatban készül egy áttekintő kép a teherautóról is. A rendszámfelismerő rendszerbe továbbított fotók alapján azonnal kiderül, hogy a járműnek adott pillanatban van-e úthasználati jogosultsága. Az objektív felelősség elve alapján az üzembentartó kapja a bírságról szóló értesítést. Hangsúlyozzuk – szögezte le Kibédi-Varga Lajos –, hogy a cél nem a büntetés, hanem a jogkövető magatartás elősegítése, ezért intenzív kommunikációs kampányt is folytatnak majd a fuvarozók tájékoztatására.


Forrás: www.utdijhirek.hu

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.