Ma Béla napja van.

Nevet és tevékenységet vált az autópályakezelő

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. néven működik tovább az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK), és közútkezelői tevékenységét is átadja a Magyar Közútnak. Az erről szóló kormányhatározatot még szeptember első napjaiban hozták, a cégbíróság a módosítást (november 1-i visszamenőleges hatállyal) november 7-én rögzítette, a váltás folyamatos.


A változás lényege, hogy az autópálya eddigi kezelője a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetői és fenntartói feladatait minden ehhez szükséges eszközzel, vagyonnal és a munkavállalókkal együtt folyamatosan átadja a hazai főúthálózatért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek. Az ÁAK (immáron az új Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.) pedig csupán díjszedési, pótdíjazási és ellenőrzési tevékenységet végez a jövőben.


A módosulás egyúttal szükségessé teszi a két társaság minden eddiginél szorosabb együttműködését, hiszen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nek a díjfizetés ellenőrzését javarészt a főutakon kell végeznie, míg a Magyar Közútnak napi gyakorlattá kell tennie a hazai sztrádák zökkenőmentes kezelését, tisztítását.


A tevékenységek átadását az 1600/2013 (IX. 3.) kormányhatározat rögzíti. A korábbi ÁAK tevékenységeinek szétosztását jól szemlélteti az autopalya.hu internetes portál nyitóoldala » .

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.