Ma Márk napja van.

160 forintos gázolaj, milliárdos csalás... és leleplezés

Magyarország egyik legjelentősebb gázolaj-hamisító bűnszervezetét leplezte le húsvéti razziája során a vámhatóság. A banda tagjai éveken keresztül fejlett technológiával gázolajat állítottak elő bázisolajból. A 30 millió liternyi késztermékkel összesen 4,5 milliárd forintnyi jövedéki adót és 4 milliárd forintnyi áfát csaltak el; összesen tehát nagyjából 8 milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek. A tettesek 20 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. Minderről a Kékfény című bűnügyi magazin adott hírt április 28-án.


A szervezet Hajdú-Bihar megyéből kiindulva országos hálózatot épített ki, de a kékeszöld folyadékból kiskereskedelmi forgalomba semennyi nem került. A készítmény alapanyagát 1 köbméteres IBC-tartályokban fuvarozták normál, ponyvás kamionokban. A készterméket a maffia 160 forintos literenkénti áron adta el, az orgazdák 320 forintért árulták saját, illegális kútjaikon.


Továbbra is talány, hogy ilyen mennyiségű üzemanyag hogyan juthatott el a végfelhasználókhoz, hiszen 30 millió liternyi folyadék 1.200 kamion teljes rakterét töltené meg.


A hatóságok eddig 12 gyanúsítottat vettek célkeresztbe. A gázolaj-hamisítók 5-től 20 évig tartó szabadságvesztésre számíthatnak, az orgazdákra és vevőkre 5-10 év börtön vár. A Kék fény utánajárt, kik, hol és hogyan készítették a hamis gázolajat.


Kékfény — 2014. április 28.
A téma a műsor 10 perc 55 másodpercénél kezdődik.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.