Ma Emma napja van.

Tudnivalók a tevékenységigazoló lap megszűnéséről

2015. március 2-án megszűnt a sok vitát kiváltó tevékenységigazoló lap kötelező használata. Az Európai Parlament és a Tanács 165/2014/EU rendelete (2014. február 4.) 34-es cikke ugyanis kimondta, hogy „a tagállamok nem írhatják elő a járművezetőknek azt a követelményt, hogy dokumentálják a jármű elhagyása közben végzett tevékenységeiket.” Ez azt jelenti: 2015. március 2-tól a tachográf-köteles járművek vezetőinek nem kötelező tevékenységigazoló lapot használni.


Nincs tehát olyan kötelezettség, hogy a munkáltató tevékenységigazoló lapot állítson ki és adjon át a gépkocsivezetőnek. A járművezetőnek így a jövőben a nyomtatványt a közúti ellenőrző hatóságoknak NEM KELL BEMUTATNIA, illetve azt a hatóság nem követelheti meg. Az ellenőrzést megelőző 28 napra azonban továbbra is igazolni kell a tachográf-köteles járművön kívül töltött időre vonatkozó tevékenységeket:


••• analóg menetíróval szerelt jármű esetén a korong hátoldalára tett kézi bejegyzéssel;
••• digitális menetíróval szerelt jármű esetén a manuális adatbevitel eszköz szakszerű használatával.


BÁR NEM KELL, DE SZABAD-E TOVÁBBRA IS TÖLTENI TEVÉKENYSÉGIGAZOLÓ LAPOT?

Igen. Noha a tevékenységigazoló lap kiállítási kötelezettsége 2015-ben megszűnt, és már az ellenőrző hatóságok sem kérhetik, mégis számos munkaadó és gépkocsivezető szívesen folytatja a régi gyakorlatot, és tölti a dokumentumot. A tevékenységigazoló lap használata tehát nem kötelező, de lehetséges. Az űrlap az unió minden nyelvén elérhető:


angol »

francia »

litván »

román »

bolgár »

görög »

 magyar »

szlovák »

dán »

holland »

máltai »

szlovén »

cseh »

horvát »

német »

spanyol »

észt »

lengyel »

olasz »

svéd »

finn »

lett »

portugál »

 


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.