Ma Gedeon, Johanna napja van.

A hálózatok és az információ ereje került a főszerepbe a logisztika napján

Nem bánta meg, aki 2015. április 16-án, a Logisztika Napján ellátogatott a Szolnok Megyeháza Dísztermébe, ugyanis a BI-KA Logisztika Kft. immáron 7. konferenciája ismét neves előadókat és sokszínű témákat vonultatott fel.




Dr. Bischof Zsolt, a Béres Gyógyszergyár Zrt. gyárigazgatója a Szolnoki Gazdasági Fórum moderátoraként a helyi vállalatok képviseletében köszöntötte a Díszteremben összegyűlt több mint 100 résztvevőt, akik a logisztikai hálózatokban rejlő lehetőségek megismerése és az üzleti kapcsolatok építése céljából érkeztek a helyszínre.

A konferencia nyitó előadója, Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a globális hálózatokat és a világgazdasági összefüggéseket mutatta be prezentációjában és többek között a jelenlegi ukrán, észak-afrikai és közel-keleti helyzettel kapcsolatos meglátásait is megosztotta a résztvevőkkel.

A globális hálózatok után a szűkebb környezet, a természetben és a vállalatok életében jelen lévő hálózatok kerültek a középpontba Vicsek András, a Maven7 Hálózatkutató Zrt. kutatási igazgatója előadásában. A hálózatosan terjedő viselkedési minták, valamint a szervezetek formális és informális hálózatainak bemutatása és hatékonyságvizsgálata során kiemelte a véleményvezérek szerepét, illetve egy kérdőíves felmérés eredményei által a résztvevők betekintést nyerhettek a hálózatkutatással történő szervezetfejlesztés folyamatába is.

Az első szekció záró előadója Dr. Egri Imre közgazdász professzor, a Nyíregyházi Főiskola Gazdálkodástudományi Intézetének tanszékvezetője volt, aki a logisztikai hálózatokban rejlő lehetőségeket mutatta be. Előadásában részletesen kitért a gazdasági és az üzleti hálók felépítésére és rávilágított arra is, hogy a matematika, a közgazdaságtan és az informatika legújabb eredményei, valamint a globalizáció új kihívások elé állítják a logisztikát. A legújabb kutatási eredmények és az informatika által nyújtott lehetőségek keretet adhatnak ahhoz, hogy a hálóelmélet a termelés és termelési logisztika hasznos elemévé és a hatékonyságnövelés egyik fontos eszközévé váljon.

A kávészünet során a résztvevőknek lehetőségük nyílt a támogatói standok – köztük egy kiállított DAF nyergesvontató – megtekintésére, valamint értékes üzleti kapcsolatokat is építhettek a jelen lévő régiós vállalatvezetőkkel és döntéshozókkal.

A konferencia második részét Torma Erzsébet, a Goodwill Consulting Kft. vezető pályázatírója és tanácsadója kezdte meg. Az előadó ismertette, milyen fejlemények várhatóak 2020-ig az uniós fejlesztési források felhasználhatóságával kapcsolatosan, ezen belül mely területek, milyen mértékben és feltételekkel lesznek támogathatóak. A biztos siker érdekében a megfelelő, alapos felkészültség is elengedhetetlen – csakúgy, mint a rendezett munkaügyi kapcsolatok, hitelképesség, köztartozás-mentesség – tudhatták meg a rendezvény résztvevői a tanácsadó vállalat képviselőjétől.

A Szolnoki Gazdasági Fórumon a külpiacok felé nyitó vagy már meghatározó exporttevékenységet folytató vállalatok is hasznos információkhoz juthattak, ugyanis az Exim Bank Dobos Zoltán személyében képviseltette magát a rendezvényen. A regionális képviseletvezető tájékoztatást nyújtott a jelenlévők számára többek között az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) céljáról, termékeiről és az igénybe vehető kedvezményekről is.

A hatékony, beszerzési és értékesítési döntéseket támogató informatikai rendszerek és az információ-technológia jelentőségének bemutatását Dimitrova Dessislava, Alphasonic Kft. ügyvezetője kezdte, aki előadásában konkrét példákon keresztül mutatta be, hogy a megfelelően megválasztott, korszerű informatikai rendszer valódi termelőeszközt jelenthet a vállalatok számára.

Pinczés Zoltán, az ISYS-ON Informatikai Kft. kiemelt partnerkapcsolati tanácsadó „A hálózati kapcsolatok információi a nyomon követés szolgálatában” című prezentációját utolsóként hallgathatták meg az érdeklődők, mely során többek között a vállalati szintű és az ellátó hálózat teljes körű nyomon követés lehetőségeibe, jelentőségébe és gyakorlati alkalmazásába kaphattak részletes betekintést.

A rendezvényt Dr. Lits József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke zárta, az ezt követő állófogadás során pedig további lehetősége nyílt a résztvevőknek a hallottak megvitatására és a kapcsolatépítésre.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.