Ma Márk napja van.

Pünkösdi kamionstop Magyarországon

Ahogyan a honlapunkon is megtalálható, a háromnapos, pünkösdi hosszú hétvégén a következő közlekedési korlátozás lesz érvényben Magyarországon.

A „kamionstop”, azaz a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozása mind a belföldi, mind pedig a nemzetközi fuvarban haladó járművekre és járműszerelvényekre vonatkozik. Hazánk közútjain ezekkel a járművekkel közlekedni nem szabad:

2015. május 23. (szombat) 22:00 órától » 2015. május 25. (pünkösd hétfő) 22:00 óráig


KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON. — Májusra vonatkozóan a kivételek itthon nagy vonalakban a megszokottak. Habár volt kisebb jogszabályváltozás 2014 decemberének elején, azonban továbbra is mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító – illetve a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő - tehergépkocsik. A közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál honlapunk nyitóoldalán, a nagy képeknél, vagy közvetlenül itt »! FONTOS! Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (külföldön angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


HASZNOS TUDNIVALÓK — Mint március 1. és június 30. között minden évben, úgy idén is a kamionstop „tavaszi” rendje irányadó: ez annyit tesz, hogy a tiltás ezekben a hónapokban (még júniusban is) egyaránt vonatkozik az összes emissziós kategóriában mind a belföldi, mind a nemzetközi fuvarfeladatot végző, 7,5 t össztömeg feletti tehergépjárműre. Az államhatártól a telephelyig vagy lerakóhelyig sem lehet „hazagurulni”, mert az a kedvezmény minden évben csak júliusban és augusztusban él! (A kamionstop „nyári” órarendje majd csak július 1-jén veszi kezdetét, kamionos szemmel nézve tehát még a június is tavaszi hónapnak számít a magyar utakon.)


EURÓPAI ORSZÁGOK KORLÁTOZÁSAI:
gyors áttekintő tabella egész hónapra »
országok adatbázisa kivételekkel, útvonalakkal »
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.