Ma Márk napja van.

Becsöngettek — 1,3 millió diák közlekedik egyszerre

Fontos tudnivaló a járművezetőknek, hogy Magyarországon 2015. szeptember 1-jén (kedden) az alap- és középfokú oktatási intézményekben megkezdődött az új tanév.


Az elkövetkezendő tíz hónapban ezért a hazai utakon-utcákon főként reggel 7 és 8 óra között, valamint a koradélutáni órákban egyszerre lesz jelen az a mintegy 1,3 millió közlekedő diák, akik eddig — nyári szünidejük alatt — napközben egyenletes eloszlással mozogtak a forgalomban. Mivel legtöbbjük nincs tisztában a KRESZ szabályaival, kiszámíthatatlan viselkedésükre mindig gondolni kell. Vigyázzunk rájuk!

ISKOLARENDŐRÖK — A 2015/16-os tanévben 2.900 alap- és középfokú oktatási intézmény csatlakozott „Az iskola rendőre” programhoz, mely már 7 éve működik Magyarországon. A program célja, hogy a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, szabálykövető magatartását elősegítsék, közlekedési ismereteiket bővítsék, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezőket felderítsék és megszüntessék.


KRESZ-VÁLTOZÁSOK — A gyermekek testi épségének megóvása indokolta a KRESZ legutóbbi években eszközölt módosításait, miután hazánk útjain 2011-ben több mint ezerötszáz 14 év alatti gyermek sérült meg közúti közlekedési balesetben. A 2013. május 1-jén hatályba léptetett módosítások súlyára jellemző, hogy azok megsértői 5-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthatnak. Tavaly, 2014 őszén szintén változott a jogszabály a gyermekeket szállító autóbuszoknál.


Míg korábban az álló iskolabuszok melletti elhaladásnál csak a fokozott óvatosság és mérsékelt sebesség volt kötelező, 2014 óta a KRESZ úgy fogalmaz: „Tilos a GYERMEKSZÁLLÍTÁS táblával megjelölt autóbuszt kikerülni, valamint mellette a szembe jövő forgalomnak elhaladni, ha az párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten áll, és a gyermekek be- és kiszállását a vezető az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével jelzi.” (A táblának legalább 40 x 40 cm méretűnek kell lennie, és fényt kell kibocsátania, vagy az ábrát meg kell világítania.) A gyermekszállító buszokon a „Gyermekszállítás” ábra mellett „Gyermekszállítás” feliratot is ki kell tenni.

 
Szintén újdonság, hogy a „Gyermekek” veszélyt jelző táblával jelölt szakaszokon (a tábla alatt kiegészítő táblán feltüntetett távolságon és időszakon belül) legfeljebb 30 km/órás sebességgel közlekedhetnek a gépkocsik.

a KRESZ (1975. évi KPM-BM együttes rendelet) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.