Ma Hajnalka napja van.

Határzár és alternatív utak (élőállat-fuvarozóknak is)

A belügyminiszter 30 napra lezárta a röszkei határátkelőt a migráns-helyzet miatt. Alternatív utakat ajánlunk a fuvarozóknak, különös tekintettel a romlandó élelmiszert vagy élő állatot szállító vagy fuvarozó vállalkozásoknak.


Pintér Sándor belügyminiszter határzárat rendel el szeptember 17-én 00:00 órától 30 nap időtartamra a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen. A határzár időtartama alatt a szerb-magyar határon sem személy-, sem áruszállító járművek nem léphetnek át.

A tompai határátkelőnél mindeközben egyre nagyobb járműsor torlódott fel, melynek hossza csütörtök reggeli jelentések szerint 3 kilométer.

Miközben Röszkénél a magyar és szerb rendőrség szigorúan védi a megépített műszaki határzárat (kerítést), a menekültek nyugat felé vették az irányt, s Horvátország felé indultak, hogy Szlovénián keresztül jussanak be Ausztriába. Az osztrák hatóságok 300 katonát vezényeltek az osztrák-szlovén határra, hogy megerősítsék a határ védelmét. Ami a személy- és teherforgalmat illeti, mind itt, mind pedig a cseh-német határon szigorított ellenőrzésekre kell számítaniuk a gépkocsivezetőknek. Bár hegyeshalomnál már csak időnként van torlódás, mégis félő, hogy a szerb-horvát szakaszon, valamint Ausztria és Szlovénia határátkelőin bármikor komolyabb sorok alakulhatnak ki. Azoknak a fuvarozóknak, akik Magyarországról Németországba tartanak, változatlanul a rajkai határátlépést javasoljuk.

MERRE NE? — Semmiképpen nem javasoljuk a magyar-osztrák határszakaszon átkelni kívánó kamionosoknak Sopronnál a 84-es utat, sem pedig Sopronkőhida-Mörbisch-t, Nyárliget-Pamhagent, Jánossomorja-Andaut, s Nickelsdorf felé a régi 1-es főutat sem, mert ezeken a határátkelőkön 3,5 és 20 tonnás össztömeg-korlátozó táblák vannak az osztrák oldalon. A déli határok esetében Hercegszántó az, ami nem jöthet számításba a kamionosoknak, mert ott 3,5 tonnás tábla áll.

A SOFŐRÖK NÉZZÉK MEG OKMÁNYAIKAT! — A magyar rendőrség arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy a nemzetközi migráció miatt szigorított és gyakoribb hazai és külföldi ellenőrzések lesznek, s a hatóságok különös figyelemmel vizsgálják az úti okmányokat. Lényeges - írják -, hogy a gépkocsivezetők figyeljenek arra, hogy dokumentumaik ne csak náluk legyenek, hanem érvényesek is legyenek!

ÉLŐÁLLAT-FUVAROZÓK, FIGYELEM! — A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szeptember 16-i közleményében azt javasolja az állat- vagy növényegészségügyi határellenőrzésben érintett fuvarozóknak, hogy a röszkei határzár idejére ideiglenesen a szerb-román, illetve a szerb-horvát engedélyezett határkirendeltséggel rendelkező határátkelőhelyeket használják.

A NÉBIH felvette a kapcsolatot az illetékes szerb hatósággal is. Az egyeztetés folyamatban van, annak eredménye a későbbiekben várható.

A jóváhagyott állategészségügyi határátkelőhelyek listája az eur-lex.europa.eu oldalon érhető el »

A már úton lévő és érintett kilépő élőállat-szállítmányok vezetőitől a NÉBIH azt kéri, hogy – szükség esetén – vegyék fel a kapcsolatot a szerb határ közelében lévő nagylaki, magyarcsanádi ill. ópusztaszeri állatpihentető létesítmények üzemeltetőivel.

Az állatpihentető létesítmények elérhetőségei »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.