Ma Emma napja van.

Határozott a kormány a közúti áruszállítókat ellenőrző akciócsoport felállításáról és működéséről

A Magyar Közlöny június 13-án kiadott 84-es számában megjelent a közúti árufuvarozók és a személyszállítási tevékenységet végzők ellenőrzéséhez kapcsolódó intézkedéseket összefoglaló kormányhatározat. A határozat alapjául szolgáló szakmai háttéranyagok kidolgozásában az MKFE is tevékenyen részt vállalt, és bár a végleges verzió az alapgondolattól némileg eltér, mégis jó hír, hogy megszületett az 1291/2016. (VI. 13.) számú kormányhatározat.
A kormányhatározat a logisztikai, közúti árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások versenyképességének növelését szolgáló intézkedésekről szóló 1560/2015. (VIII. 7.) számú kormányhatározatban foglalt célkitűzéseit kívánta megerősíteni.

A határozat kimondja, hogy fokozni kell a közúti fuvarozói tevékenységre vonatkozó előírások betartásának és a jogosultságok ellenőrzését, ami a jogkövető fuvarozók érdekeit szolgálja. A nemzeti fejlesztési miniszter irányítása alatt létre kell hozni egy célzott ellenőrzési csoportot, amely a közúti ellenőrzést jelenleg végző szervezetek mellett végez közúti ellenőrzési feladatokat, országosan. A korábbi tervekkel ellentétben az ellenőrzési tevékenységet ellátók részére a határozat nem ír elő felsőfokú végzettséget, ami nagyban megnehezítené a megfelelő számú munkaerő mihamarabbi toborzását.

A nemzeti fejlesztési miniszter arra kapott felhatalmazást, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket az ellenőrzési csoport létrehozása érdekében, összehangolva a más hatóságok által végzett közúti ellenőrzési feladatokkal, valamint, hogy biztosítsa a csoport létrehozásához és működtetéséhez szükséges forrásokat. Ez összegszerűen 2016-ban 615 millió forintot, 2017-től pedig évente 995 millió forintot jelent. Az intézkedéseknek összhangban kell állniuk a közúti közlekedésről szóló törvénnyel, és 2017-ben nem járhatnak költségvetési többletkiadással. A csoport munkájáról és eredményeiről az első év után kell majd beszámolnia a nemzeti fejlesztési miniszternek a Kormány felé.

Az MKFE nem tekinti befejezettnek az ellenőrzőcsoport létrehozása érdekében végzett munkát, és folytatni akarja az együttműködést az NFM-mel és az NKH-val azért, hogy az ellenőrzőcsoport tevékenysége, működése minél hatékonyabb, illetve a hazai árufuvarozó és személyszállító vállalkozások számára is érzékelhető legyen.

Az Egyesület kiáll amellett, hogy az ellenőrzések a piacvédelem alapkövéül szolgálnak, és a jövőben is támogatni fogja a hatóságok munkáját.


MKFE-kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.