Ma Emma napja van.

Pénzügyi képviselet az adóköteles engedélyekhez

Tisztelt Tagjaink! 2016. július 1-től az adóköteles közlekedési engedélyek adótartalmát a külföldi – elsősorban belorusz, ukrán és török – vállalkozások már csak banki átutalással teljesíthetik. Ezt 2 munkanappal a határ átlépését megelőzően kell megtenniük.


Az adófizetéshez mindezek mellett minimum 10 nappal az első utalást megelőzően a külföldi vállalkozásnak regisztrálnia kell magát a NAV-nál. Ezt a regisztrációt magyarországi székhelyű pénzügyi képviselő is megteheti helyette, aminek azonban feltételei vannak és kötelezettséggel járnak:

  • Amennyiben a regisztrációhoz szükséges nyomtatványon a pénzügyi képviselő rész kerül kitöltésre, akkor a bejelentést neki kell megtennie és a nyomtatványt is neki kell aláírnia.
  • A pénzügyi képviselőnek teljesíteni kell bizonyos kritériumokat (jegyzett tőkéje az 50 millió forintot eléri, vagy ennek megfelelő összegű bankgaranciával rendelkezik, továbbá az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása nincs), amit bejelentéskor és évente igazolnia kell.
  • A pénzügyi képviselőnek a külföldi vállalkozás adóügyeivel összefüggésben külön belföldi pénzforgalmi számlaszámot kell nyitnia. A külföldi vállalkozás adózással összefüggő iratait elkülönülten kell nyilvántartania.
  • Az adóhatóság előtt csak a pénzügyi képviselő járhat el, más képviselő, még a törvényes képviselő sem.
  • A külföldi vállalkozás adókötelezettségéért a külföldi vállalkozást és a pénzügyi képviselőt egyetemleges felelősség terheli.

 

Ezek a kötelezettségek igen komolyak, így csak megfelelő kapcsolat és biztosíték esetén javasolt azok vállalása.

A pénzügyi képviselőre vonatkozó részletesen szabályok megtalálhatók a 2003. évi XCII. az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) 9. §-ban.

 

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.