Ma Márk napja van.

Emelkedik a gázolaj jövedéki adója 2016. október 01-én!

Október elsején, a Parlament nyár eleji döntése alapján, a gázolaj termék jövedéki adója 110,35 Ft/liter mértékről 120,35 Ft/liter-re növekszik. A fuvarozók számára a kereskedelmi gázolaj jogintézményének köszönhetően az emelés teljes mértékben visszaigényelhetővé válik.


A 2016. július 01-én hatályba lépett törvénymódosítások eredményeként a gázolaj jövedéki adója 10,00 Ft-al, a benziné 5,00 Ft-al növekszik 2016. október 01-től.

Az adómérték mostani emelkedése a kőolaj jegyzési árának törvény szerinti monitoringját követően (2016. július 01 és szeptember 15 közötti időszak) lép életbe, október elsején. A monitoring során a NAV szakemberei naponta vizsgálják a jegyzési árakat, majd ezekből átlagot képezve hirdetik ki a következő negyedévre vonatkozó jövedéki adó mértéket, amely 50 USD / hordó átlagár alatt 120,35 Ft/liter. Amennyiben ez az átlag meghaladja az 50 USD / hordó értéket, a gázolaj jövedéki adója újra 110,35 Ft/liter lesz.

A kereskedelmi gázolaj jövedéki adó visszatérítés mértéke (mely jelenleg 7,00 Ft/liter), 2016. október 01-től 17,00 Ft/literre emelkedik, így az adómérték emelkedése ellenére nincs többletköltsége a vállalkozásoknak – amennyiben 7,5 tonna feletti járművel dolgoznak.

A visszaigényelhető jövedéki adó mérték megállapítása szempontjából:

  • a benzinkúton üzemanyagkártyával vásárolt üzemanyag esetén a vásárlás napja,
  • házi tankoló berendezés esetén a kereskedelmi jármű tankjába történt betöltés napja

az irányadó.

Az adómérték következő negyedéves (2016 negyedik negyedéves időszak) felülvizsgálatának eredménye (vagyis a 2017. január 1-től érvényes jövedéki adó mértéke) 2016. december 22-én lesz elérhető és megismerhető.

A NAV honlapján található információ: NAV jövedéki adó információ

Egyesületünk tagjai részére az új adómértékeket is kezelni tudó ESZAF programot (annak frissítése után) újra letölthetővé tesszük a honlapunk tagi kóddal védett részén. A letöltés lehetőségéről rövidesen hírlevélben értesítjük Önöket.

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.