Ma Emma napja van.

Autóbuszok kötelező biztonsági ellenőrzése: a szemle helyett elég a munkalap és a számviteli bizonylat

Felhívjuk a személyszállító tagjaink figyelmét, hogy a 101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet értelmében a Kötelező biztonsági ellenőrzések és az Üzemeltetési és karbantartási napló alkalmazása tekintetében néhány könnyítést vezetett be a jogalkotó.


A szabályok szerint az autóbusz kormányberendezésének, fékberendezésének, gumiabroncsainak, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezéseinek biztonsági ellenőrzését 15 000 km-enként vagy az autóbusz típusára a gyártó által előírt szerviz periódusnak megfelelő időközönként, de legalább hat hónaponként gépjárműfenntartó szervezetnél kell elvégeztetni.

Ha az autóbusz a gyártó (hazai képviselete) által, az adott alvázszámú járműre igazoltan előírt karbantartási ciklusban meghatározott futásteljesítményt (km) nem éri el, életkora nem több mint 8 év, és az általa megtett kilométerek száma kevesebb, mint 600 000 km, az igazoltan elvégzett, előírt szervizciklus szerinti karbantartásról szóló munkalap és számviteli bizonylat helyettesítheti a félévenkénti, karbantartási naplóban rögzítendő szemle elvégzését.


MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.