Ma Gedeon, Johanna napja van.

Kormányrendelet szabályozza az autóbuszos személyszállítás egyes részleteit

Az augusztus 11-én, a Magyar Közlöny 128. számában kihirdetett, és ezt követően 15 nappal hatályossá váló rendelet mások mellett bevezeti az autóbuszos hatóság fogalmát, rendelkezik a panaszkezelés és üzletszabályzat készítés szabályairól, valamint az ellenőrök hatásköréről. További információ, hogy a Nemzeti Tengelysúlymérő (TSM) rendszer ellenőrzései a közszolgáltatást végző autóbuszokra nem terjednek ki.


A Kormány 226/2017. (VIII. 11.) Korm. rendelete az alábbiak szerinti módosításokat tartalmazza az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, az autóbuszos személyszállítási szolgáltatási feltételekre, valamint a közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (VII. 30.) Korm. rendeletre vonatkozóan.

Lényeges változás a rendelet egészét tekintve, hogy a személyszállítási tevékenységek felügyeletét ellátó közlekedési hatósági szerv a jövőben az autóbuszos piacfelügyeleti és utasjogi hatóság (autóbuszos hatóság). A rendeletben található további módosításokat at alábbiakban olvashatja, a változás dőlt,vastag betűvel jelezve.

 

Üzletszabályzat [213/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet 10. § (5), (6), (8) bekezdések]

„(5) Az üzletszabályzat készítője annak tervezetét a hivatalos honlapján közzéteszi. Az üzletszabályzat módosítása esetén a módosításokat és a módosításokkal egységes szerkezetet is közzé kell tenni. A közzétételt követő 15 napon belül arra bárki észrevételt tehet.

(6) Az üzletszabályzat készítője a tervezetet – az üzletszabályzat módosítása esetén a módosításokat és a módosításokkal egységes szerkezetet is – a közlekedési igazgatási feladatokkal összefüggő hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 382/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet szerinti autóbuszos piacfelügyeleti és utasjogi hatóságnak (a továbbiakban: autóbuszos hatóság) jóváhagyásra benyújtja. A kérelemhez csatolja az üzletszabályzat tervezetéhez érkezett és el nem fogadott észrevételeket, valamint az el nem fogadás indokolását, továbbá nyilatkozik az elfogadott észrevételekről.

„(8) Nem szükséges az autóbuszos hatóság jóváhagyása az üzletszabályzat jogszabályi rendelkezésen vagyközszolgáltatási szerződésen alapuló, valamint az utasok jogait nem érintő módosítása esetén, de az üzletszabályzat készítője a módosítást annak hatálybalépését 8 nappal megelőzően köteles az autóbuszos hatóságnak megküldeni.”

Ellenőrzés [13. § (2) bekezdés]

„(2) (…) Az ellenőr – a jegykezelő kivételével – e minőségére utaló jelzést visel, valamint írásbeli megbízással rendelkezik. (…)”

Panaszkezelés [ 23. § (3) bekezdés]

„(3) Ha az EU rendelet 28. cikk (3) bekezdése szerint a szolgáltatóhoz benyújtott panaszt elutasították, vagy a panaszkezelést lezáró dokumentumban szereplő választ a panaszos nem fogadta el, a panaszos a panaszt elbírálásra az autóbuszos hatósághoz nyújthatja be.”

Kiegészítések

A Rendelet III. Fejezete a következő 26/A. §-sal egészül ki:

„26/A. § (1) A különjárati és szerződéses személyszállításra vonatkozóan a szolgáltató – ha az üzletszabályzata ezekre a szolgáltatásokra nem terjed ki – panaszkezelési szabályzatot készít, amely tartalmazza az utasok által tett panaszok bejelentésének és kezelésének részletes szabályait.

(2) A panaszkezelési szabályzatot – annak módosítása esetén a módosításokat és a módosításokkal egységes szerkezetet is – annak készítője az autóbuszos hatóságnak jóváhagyásra benyújtja.

(3) A panaszkezelési szabályzatot annak készítője – annak jóváhagyásától számított 8 napon belül – hivatalos honlapján közzéteszi.”

A Rendelet kiegészül egy 28. §-sal

„28. § E rendeletnek az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, az autóbuszos személyszállítási szolgáltatási feltételekre, valamint a közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet módosításáról szóló 226/2017. (VIII. 11.) Korm. rendelettel megállapított 26/A. §-ában foglalt kötelezettségnek az érintett szolgáltatók 2017. október 1-jéig kötelesek eleget tenni.”

 

A rendelet a 2017. augusztus 11-ét követő kihirdetése utáni 15. napon, augusztus 26-án lép hatályba.

 

A teljes módosító rendelet szöveget INNEN töltheti le.


Felhívjuk továbbá Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a 2017. szeptember 19-én élesedő, de büntetéseket december 31-ig nem érvényesítő, csak a szabálytalanságokra figyelmeztető TSM rendszer mérései a közszolgáltatást végző autóbuszokra nem terjednek ki. Az MKFE az elmúlt hetekben folyamatosan tárgyalt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a TSM rendszerrel kapcsolatban felmerült problémákról, ennek eredményeként az NFM 2017. december 31-ig kitolta a rendszer tesztüzem időszakát.

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.