Ma Hajnalka napja van.

A közlekedéspolitikai államtitkárral tárgyalt Wáberer György és Somogyi Gábor

Szeptember 12-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban – dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár meghívására - tárgyalást folytatott Wáberer György MKFE elnök, miniszterelnöki megbízott, Somogyi Gábor, az MKFE főtitkára és a társ érdekképviseletek néhány vezetője.


A megbeszélésen dr. Homolya Róbert elmondta, hogy a közlekedéspolitika és a minisztérium számára a közúti fuvarozás ugyanannyira fontos terület, mint az infrastruktúra fejlesztés. Az EU Mobilitási Csomagjával kapcsolatos feladatokat érintve az államtitkár jelezte, hogy a jövő héten Tallinban sorra kerülő közlekedési miniszterek tanácskozása okán már most felélénkültek a diplomáciai kapcsolatok, ezért is kér minden tárgyalási „muníciót” az érdekképviseletektől. A felkérésnek eleget téve Somogyi Gábor, az MKFE főtitkára a mai napon elküldte az államtitkárnak az IRU múlt heti, többek között ebben a témában megtartott ülésének összefoglalóját.

A TSM rendszer bevezetésével összefüggésben dr. Homolya Róbert aláhúzta, hogy az azzal kapcsolatban készülő miniszteri rendelet még tartalmazhat változásokat, ezért is kérte, hogy havonta kerüljön sor a mostanihoz hasonló megbeszélésekre, amelyeken az érdekképviseletek beszámolhatnak a tengelysúlyméréssel kapcsolatos tapasztalataikról, észrevételeikről és javaslataikról.

Somogyi Gábor felvetésére, miszerint aggályosnak látszik, hogy a külföldi szabálysértők valóban a hazai fuvarozókhoz hasonló elbírálásban részesülnek majd, az államtitkár elmondta: heteken belül megoldódik minden közúti ellenőri csoportnál a bankkártyás fizetés lehetősége, így elhárul az akadály a bírság azonnali beszedése, azaz meg nem fizetése elől. Ezzel egyidejűleg tovább erősítik a közúti ellenőri egység létszámát is.

Az MKFE főtitkára Homolya Róbert szavaira reagálva kiemelte, hogy a külföldi szabálysértőkkel szemben minden indokolt esetben élni kell a járművisszatartás lehetőségével, hogy a kiszabott bírságok valóban beszedhetők legyenek, és kellő visszatartó erőt jelentsenek a harmadik országos fuvarozók számára is.

Somogyi Gábor a megbeszélésen ismét jelezte, hogy lassan halad a de minimis program megvalósulása. Az államtitkár szerint dolgoznak a pályázati feltételek összeállításán, az erről szóló érdekképviseleti tárgyalások szeptember közepén kezdődhetnek meg.

Wáberer György miniszterelnöki megbízott a találkozón az engedélygazdálkodással kapcsolatban nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy a fuvarozó társadalom csak az ukrán kontingens csökkentését támogatja a hamarosan sorra kerülő tárgyalásokon. A miniszterelnöki megbízott ezt követően azt erősítette meg, hogy kedvező visszhangja van a közúti ellenőrzéseknek, ugyanakkor ezúttal is a teljes létszám mielőbbi felállítását sürgette.

 

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.