Ma Hajnalka napja van.

Kereskedelmi gázolaj: első adminisztratív teendők

Lépjen velünk olajra, nehogy lemaradjon!


Hogyan érdemes hozzálátni a kereskedelmi gázolajjal kapcsolatos ügyintézéshez? Mint az eddigiekben Ön megismerhette, az árufuvarozók és személyszállítók, valamint a saját számlás áru- és személyszállítók (meghatározott feltételekkel) — tehát a magyarországi tankolásaik esetén — literenkénti adó-visszaigénylésre jogosultak.


Mivel a jogszabályok meglehetősen szigorú feltételekhez és előzetes regisztrációhoz kötik a visszatérítést, az alábbiakban olyan útmutatót állítottunk össze, melyet végigkövetve Ön sem fog elveszni a jogszabályok labirintusában, s mely által a hivatali ügyintézés is lényegesen egyszerűbbé válik.



TEENDŐK:
Legsürgetőbb tennivalója az, hogy — akár már a mai tankolásainál — oly módon vételezze az üzemanyagot, hogy az biztosan megfeleljen a jogszabályban előírtaknak, s a későbbiekben már a mai literekre is érvényesíthesse adóvisszaigénylési jogosultságát.


Ha Ön üzemanyagkártyával kívánja tankolásait bonyolítani:

Ha Ön Magyarországon telephelyi gázolajtartályból tankol:
1.) Ellenőrizze, hogy az üzemanyagkártya rendszámra szól-e, ugyanis a jogszabály ezt szabja feltételül a kereskedelmi gázolajár igénybevételéhez! TIPP: a legtöbb kártya dombor-nyomott. Feltűnően látható rajta a jármű rendszáma. Ha nem dombor-nyomott kártyát használ, az nem kizáró ok! A lényeg, hogy a kártyán LEGYEN RAJTA az autó rendszáma!

2.) Értesítse minden, 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművének gépkocsivezetőjét (ill. autóbusz-vezetőjét), hogy kártyás tankolásnál az eddig megszokott menetlevél-szám helyett ezentúl mindenképpen a kilométeróra állását diktálják be a kútkezelőnek! TIPP: a legtöbb olajtársaság már alkalmassá tette kasszarendszerét a kilométeróra-állás rögzítésére. A gépkocsivezető a helyszínen ellenőrizni tudja, hogy bevitték-e a szükséges adatokat, a neki átadott bizonylaton (slip).

3.) Keresse meg a kártyaszerződése(i)hez tartozó üzletkötő(ke)t (ha több van, akkor mindegyiket), és ellenőrzésképpen külön is kérdezzen rá, hogy a jövőben biztosan feltüntetik-e a kétheti vagy havi számlájuk kiegészítő számlamellékletein a járművezetők által a kutasnak a tankoláskor bediktált kilométeróra-állást! A számlán rajta kell lennie a beszerzés helyének és időpontjának. TIPP: A kereskedelmi gázolajár az üzemanyag-forgalmazóknak is üzlet, hiszen nagyobb forgalmat remélnek tőle. Meg kell felelniük az Ön elvárásainak!

(további beadandó dokumentumok alább!)
1.) ellenőrizze, hogy a berendezés alkalmas-e:

a) a tankolt mennyiséget rendszámonként rögzíteni
b) a tankolás pontos dátumát rögzíteni
c) a tankoló jármű kilométeróra-állását rögzíteni
d) el van-e látva üzemanyag-tankoló automatával ill. elektronikus mérőeszközzel
e) tud-e időszakos nyomtatást végezni dátumonként a tankolt mennyiségekről, jármű-rendszámonként illetve összesen.

 
2.) Ha a telephelyi töltőállomás még mechanikus, és semmilyen bizonylatot nem tud adni, akkor érdemes elgondolkodnia a kútoszlop fejlesztéséről.



(további beadandó dokumentumok alább!)

4.) Miközben a fentieknek megfelelően pályára állította járműveit, hogy azok a lehető leghamarabb, s az Ön további adminisztratív teendői közben is a majdani adó-visszatérítéshez megkövetelt módon tankoljanak, Ön megkezdheti a hivatali ügyintézést. Regisztrálnia kell a vállalkozását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hogy ezáltal a későbbiekben alkalmassá váljon kereskedelmi gázolaj után járó adó-visszaigénylésre.

5.) Ezután vállalkozásának székhelye szerint válassza ki e listából », hogy melyik lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak azon megyei (fővárosi) Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága, ahová regisztrációs kérelmét majd le kell adnia. Ezen hivatal címét és elérhetőségeit célszerű kinyomtatnia és félretennie, hiszen a jövőben Ön minden (kereskedelmi gázolajjal kapcsolatos) ügyét ott fogja intézni.

Ne felejtse el, hogy ha bármilyen változás állt be a regisztrált adataiban (pl. cégadatok, jármű vétele, eladása, cseréje stb.), azt haladéktalanul jelentenie kell a vámhatóságnak a regisztrációs lap kitöltésével, kiegészítésével. Ez az űrlap — mint a későbbiekben is láthatja — immáron elektronikusan is beadható.


6.) Nyisson egy iratrendezőt a további beadandó dokumentumoknak! Ezek az alábbiak:

» társasági szerződés (alapító okirat, alapszabály) vagy a vállalkozói igazolvány fénymásolata

» belföldi vagy közösségi árufuvarozói (ill. személyszállítóknak autóbuszos) engedély fénymásolata

» saját számlás szállítás esetén áru- vagy személyszállítási igazolvány fénymásolata

» az érintett jármű(vek) forgalmi engedély(ei)nek fénymásolata(i) – ügyeljen az érvényességre!

» bérleti szerződés(ek) másolatai, ha a jármű(vek) bérelt(ek)

» (üzemanyagkártyás tankolóknak) kártyaszerződés fénymásolata

» (telephelyi tankolóknak) a tartályt magába foglaló területre érvényes bérleti szerződés fénymásolata; vagy ha ez saját tulajdonú, akkor azon a saját tulajdonrészt igazoló okmány fénymásolata

» ha ügyeit pénzügyi képviselő intézi, akkor a vele kötött szerződés fénymásolata

» VPID (EORI) szám: Ön még nem rendelkezik VPID-számmal, akkor a kereskedelmi gázolaj regisztrációs kérelmének kitöltésével és benyújtásával Ön ezt az azonosítószámot is kérelmezi. Külön nyomtatványt erre a célra NEM kell benyújtani. Ebben az esetben azonban a csatolandó dokumentumokat ki kell egészíteni az aláírási címpéldány és a bankszámlaszerződés eredeti VAGY HITELESÍTETT MÁSOLATI példányaival.

7.) Ügyeit Ön előreláthatólag a NAV elektronikus felületén fogja intézni. Ha kérdése merülne fel, a területileg illetékes NAV-igazgatóságnál mindenképpen kérjen telefonos időpont-egyeztetést!


8.) Lényeges, hogy a regisztrációját követően Önnek minden, akár a vállalkozásában, akár az érintett járművei vonatkozó adataiban bekövetkezett változást haladéktalanul be kell jelentenie a NAV-nál!


TOVÁBB AZ ÜGYINTÉZÉSBEN »


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.