Ma Andrea, Ilma napja van.

MTI OS - Az autóbusz kgfb-díjak azonnali mérséklését sürgeti az MKFE Személyszállítási Tanácsa

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének közleménye

Budapest, 2018. április 25., szerda (OS) - Az autóbusz kgfb-díjak azonnali mérséklését sürgeti az MKFE Személyszállítási Tanácsa

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) Személyszállítási Tanácsa üdvözli a kormányzat szándékát, amely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak felülvizsgálatát célozza. Az utóbbi 5-10 évben irreális mértékben emelkedtek a haszongépjármű kgfb díjak, ezen belül az autóbuszos vállalkozások biztosítási díjai. A tarifanövekedés az MKFE szerint indokolatlan, a KSH statisztikai adatai ugyanis azt mutatják, hogy az autóbuszok a közúti balesetekben alig egy százalékos arányban érintettek károkozóként. A magas magyar kgfb-díjak ügyében az MKFE a Nemzetközi Közúti Fuvarozási Egyesület (IRU) állásfoglalását és több országra vonatkozó összehasonlító vizsgálatát kezdeményezte, korábban pedig a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Verseny Hivatal beavatkozását is kérte a díjak növekedése miatt.

Az MKFE Személyszállítási Tanácsa nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, a magas kgfb-díjak veszélyeztetik a vállalkozások működését, ezért a tarifák azonnali mérséklését sürgeti. Ellenkező esetben a magas biztosítási díjakból eredő többletköltséget a szolgáltatóknak át kell hárítaniuk a megrendelőkre, azonban erre sok esetben – például az iskolai gyermekszállításoknál, kirándulásoknál – nincs lehetőség.

Az MKFE Személyszállítási Tanácsa ezért a kgfb piac átvilágítását szorgalmazza, vizsgálva azt is, hogy a társaságok visszaélnek-e gazdasági erőfölényükkel.

www.mkfe.hu

Kiadó: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete