Ma Emma napja van.

MTI OS - A teljes „élesítés” előtt ki kell küszöbölni a TSM-rendszer hibáit

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete közleménye: A teljes „élesítés” előtt ki kell küszöbölni a TSM-rendszer hibáit. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) – egyetértve a közúti infrastruktúra megóvásának szándékával, a közlekedésbiztonság és versenysemlegesség javításának céljaival – üdvözli a nemzeti tengelysúlymérő rendszer (TSM) kiépülését, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy bírságolásra csak a rendszer hibátlan működése esetén kerüljön sor.


 

Rövidesen elkészül a túlsúlyos járművek szűrésére alkalmas TSM-rendszer. Az MKFE korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a TSM előre nem látható működési hibái miatt a rendszer beélesítését tesztidőszaknak kell megelőznie. E tesztidőszak bevezetésében nagy szerepe volt az MKFE egyeztetéseinek, a próbamérések megszervezésének és az Egyesület szakmai háttérmunkájának.

Ennek köszönhetően az objektív ágon történő eljárásokban 2017. december 31-éig bírságkiszabásra nem kerül sor, de a szabálytalan járművek üzembentartóit figyelmeztetik, és jelzik a kiszabható bírság mértékét. Az MKFE a tesztüzem alatt is folytatja az egyeztetést a jogalkotóval a TSM-mel kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében.

Az MKFE-nek sikerült áttörést elérnie egyes bírságmértékek csökkentésében is. Ennek értelmében a jogalkotó a jövőben megkülönbözteti a gondatlan és a szándékos útdíj-nemfizetést, amit érvényesít az útdíj-bírságok mértékében: a 8 óránként kiszabható 165 000 Ft-os bírság 40 000 Ft-ra csökken november 13-tól, ha 2 órán belül megszüntetik a jogosulatlan úthasználatot.

Kiadó: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.