Ma Hajnalka napja van.

Megszületett a régóta várt „amnesztia” törvény!

Október 27-én az Országgyűlés egyhangúlag elfogadta „az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő megtett úttal arányos díjról szóló 2013. évi LXVII. törvény módosításáról” szóló törvényt, mely november 6-án kihirdetésre került és november 9-én lép hatályba.


A törvénymódosítás szorgalmazásával – egyéb, egyelőre nem teljesült célok mellett – az MKFE szándéka az volt, hogy a sorozatban kivetett, de alapvetően azonos típusú úthasználói hibára visszavezethető bírságok ne vezethessenek egyes fuvarozó vállalkozások ellehetetlenüléséhez. Megítélésünk szerint az elfogadott módosítás a „kármentés” folyamatának fontos lépése, de még közel sem elégséges megoldás az útdíjrendszer hiányosságaiból fakadó problémákra.

A bírság alóli mentesítést kizárólag a 2013. július 1. és 2014. március 31. között kiszabott bírságok vonatkozásában, szolgáltatási díj ellenében lehet kérelmezni, amennyiben a jogszabályban meghatározott három eset valamelyike egyértelműen megállapítható:

1) A Kérelmező az útdíjköteles elemi útszakasz használatának megkezdése előtt megvásárolni elmulasztott viszonylati jegyet a mulasztás ellenőri szerv általi észlelését követő 8 órán belül pótlólag megváltotta, e jogosultságát más alkalommal nem használta fel, és erről teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik.

2) A bírság kiszabására olyan főút részét képező útdíjköteles elemi útszakaszon került sor, amely az autópályával közös csomóponttal rendelkezik, és a bírság megfizetésére kötelezett a jogosulatlan úthasználat időpontjában az adott autópálya részét képező, a csomópontot érintő útdíjköteles elemi útszakaszokra érvényes jogosultsággal rendelkezett.

3) A bírság kiszabására olyan útdíjköteles elemi útszakaszon vagy az odavezető úton – a viszonylati jegy érvényességi idején belül, adott ellenőrzési ponton irányonként legfeljebb egy alkalommal – került sor, amely úthálózati szempontból funkcionálisan párhuzamos azzal az úttal, amelyre ugyanazon időben az érintett jármű rendelkezett úthasználati jogosultsággal, és e jogosultságot annak érvényességi ideje alatt nem váltotta úthasználatra. 

 

Általános feltételek

A,

A bírság alóli mentesülésnek további feltétele, hogy a kérelmező megfizesse azt az útdíjkülönbözetet, ami a viszonylati jeggyel megváltott és a ténylegesen megtett útvonal díja  között esetlegesen felmerül, és ezt a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja.

A megfizetendő útdíjkülönbözet megállapításához a hu-go.hu weboldalon külön erre a célra szolgáló tervező felületet hoznak létre. Amennyiben a Kérelmező ezen a felületen a ténylegesen bejárt útvonalat teljes bizonyossággal meg tudja tervezni, és az ez alapján számított különbözeti összeget szándékozik befizetni, akkor csatolnia kell az útdíjkülönbözet megfizetését igazoló bizonylat másolatát, valamint a kérelemben a ténylegesen megtett útról a formanyomtatványban leírt módon nyilatkoznia kell. A kérelemhez csatolni kell a honlapon tervezett útvonalterv másolatát!

Ha viszont a Kérelmező nem biztos abban, hogy pontosan milyen útvonalon közlekedett és emiatt nem áll módjában megtervezni a valósan bejárt útvonalat, egy 10.000 Ft összegű átalány befizetésével kiválthatja ezt a lépést. Ebben az esetben a kérelemhez csatolnia kell az átalány megfizetését igazoló bizonylatot, illetve minél pontosabban nyilatkoznia kell a valósan megtett útról, de nem kell a tervező felületen útvonalat terveznie, illetve ennek másolatát mellékelnie.

B,

A kérelmeket a törvény hatályba lépését követő 60 napon belül 2015.01.08-ig kell leadni.

A gyors ügymenet érdekében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (a továbbiakban NÚSZ Zrt.) a bírságokat kiváltó okoknak megfelelően 3 nyomtatványt készített, melyeket a kérelmezők célirányosan tudnak kitölteni. Az MKFE-tagok számára az alábbi linkeken már most elérhető nyomtatványok a későbbiekben a HU-GO weboldaláról lesznek letölthetőek, illetve személyesen is átvehetőek a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban.

Nyomtatványok bírságkategóriánként:

  • Pótlólagos viszonylati jegy vásárlás esetén kiszabott bírság (ITT.)
  • Autópályára vásárolt jogosultsággal keresztező főútra való lehajtás esetén kiszabott bírság (ITT.)
  • Funkcionálisan párhuzamos úton közlekedés esetén kiszabott bírság (ITT.)

 

Fontos Tudnivalók

  • A kérelmet a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül 2015.01.08-ig kell benyújtani a NÚSZ Zrt. felé postai úton a 2101 Gödöllő, Postafiók 312. levélcímre vagy személyesen az ügyfélszolgálati irodákban (az ügyfélszolgálati irodák listáját a nemzetiutdij.hu oldalon az Ügyfélszolgálati menüpontban találhatják meg);
  • Az e-mail címet ne felejtsék el megadni, mert a NÚSZ Zrt. munkatársai erre a címre fogják elküldeni az értesítéseket és a számlát;
  • A kérelemben fel kell tüntetni a kérvényező adószámát;
  • A kérelem a következő komponensekből épül fel: 1 Bírság Eset – 1 Szolgáltatási Díj Utalás – 1 Útdíj Különbözet Utalás (azokban az esetekben, ahol a törvény ezt előírja);
  • A 12.000 forintos szolgáltatási díj összegét valamint az útdíj különbözetét vagy átalány összegét bírságonként egyesével kell teljesíteni, és két különböző bankszámlára kell átutalni:
Szolgáltatási díj (12.000 Ft) megfizetése:
10402142-00027893-00000009
(K&H Bank, IBAN: HU06-1040-2142-0002-7893-0000-0009)

Útdíj különbözet vagy átalány (10.000 Ft) megfizetése:
10402142-00027894-00000008
(K&H Bank, IBAN: HU77-1040-2142-0002-7894-0000-0008)

Átutalással történő befizetés esetén a közlemény rovatban pontosan abban a formátumban csak és kizárólag annak a határozatnak a számát tüntessék fel, ahogy az a határozaton szerepel. Amennyiben a közleményben más adat, vagy hibás adat szerepel, ez adott esetben ellehetetlenítheti a befizetés beazonosítását. Ilyen esetben a befizetett összeg visszautalásra kerül, és a kérelem benyújtásának a jogszabályban előírt feltételei nem teljesülnek.

A NÚSZ Zrt. a befizetésekről 15 napon belül számlát állít ki, viszont a számlázási adatok csak a benyújtott kérelmek alapján érhetőek el. Amennyiben a 15 napos határidőn belül nem kerül rögzítésre a befizetéshez kapcsolódó kérelem, a NÚSZ Zrt. nem tudja kiállítani a szükséges számlát. Ilyen esetben az összeget visszautalják. 
  • Valamennyi kérelemhez csatolni kell a
    • szolgáltatási díj (12.000 Ft) befizetését igazoló bizonylat másolatát,
    • a kérelemben meghatározott bírságoló határozat vagy (jogerőre emelkedett határozat esetén) a jogerős határozat másolatát,
    • amennyiben a Kérelmező rendelkezik vele, a bírság visszavonásának alapjául szolgáló megváltott viszonylati jegy másolatát.
  • Esetenként eltérő egyéb kötelezően csatolandó mellékletek
    • A pótlólagos viszonylati jegy vásárlás esetén egy teljes bizonyító erejű magánokiratban foglalt nyilatkozatot annak igazolására, hogy a jogosultságot más alkalommal nem váltották úthasználatra. Ez a minta a bírságkategória szerinti nyomtatvány részét képezi, lásd „Nyomtatványok bírságkategóriánként” (ITT.)
    • Amennyiben fizetendő útdíjkülönbözet merült fel, a Kérelmezőnek mellékelnie kell az útdíjkülönbözet vagy az átalány megfizetését igazoló pénzügyi bizonylat másolatát.
    • Amennyiben az úthasználó útdíjkülönbözetet fizetett, a Kérelmezőnek mellékelnie kell a befizetés alapjául szolgáló, valósan bejárt útvonalra tervezett útvonalterv másolatát.
  • Az utalás és esetleges devizaváltás költségeit minden esetben a Kérelmező fél viseli. Amennyiben nem magyar forintban történik az utalás, fontos, hogy ebben az esetben is a törvényben meghatározott díjak forintra átváltva maradéktalanul beérkezzenek a NÚSZ Zrt. számlájára.

 

A NÚSZ Zrt. a hatékony ügyintézés érdekében mindenkit arra kér, hogy kérdés esetén a kérelem benyújtása előtt tájékozódjon 

  • Call Center telefonszámon 06-40-40-50-60;
  • személyesen az ügyfélszolgálatokon;
  • elektronikus levelezés esetén az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen;
  • vagy a hu-go weboldalon.

vagy forduljanak az MKFE munkatársaihoz, akik valamennyi, a kérelmekkel kapcsolatos kérdésben készséggel állnak rendelkezésükre.

A sorban állás és a várakozás elkerülése érdekében a NÚSZ Zrt. lehetőséget biztosít arra, hogy a Kérelmezők telefonos ügyfélszolgálaton előre egyeztessék a személyes ügyfélszolgálati irodába tervezett ügyintézések időpontját.

Amennyiben Ön egyszerre 20-nál több beadandó kérelmet szeretne leadni, úgy előzetesen hívja a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatát a 06-40-40-50-60-as telefonszámon, ahol lehetőség nyílik az ügyintézési időpont lefoglalására.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.