Az MKFE a magyarországi székhelyű közúti közlekedési szolgáltatók szakmai érdekképviselete, mely tömöríti a hazai személy és áruszállításban érdekelt vállakozásokat.

Legyen Ön is az Egyesület tagja és használja a tagság nyújtotta előnyöket!
Csatlakozzon hozzánk a Facebookon
Egyedülálló üzleti kedvezmények
Ágazatra szabott szolgáltatások
Szakmai érdekképviselet
Partnerkapcsolatok fejlesztése
Komplex szakmai tudásbázis
OBU banner

MÁRCIUSI közlekedési korlátozások Magyarországon – 2018


Március 1-jén életbe lép a kamionstop „tavaszi rendje” Magyarországon. A hónap első hétvégéjétől (március 3-4.) a hétvégi kamionstop megállásra kényszeríti az összes belföldi, valamint nemzetközi fuvarfeladatot teljesítő, 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket a hazai utakon.

Március 1-jén véget ér a kamionstop „téli rendje” Magyarországon, mely a téli hónapokban biztosított hétvégi mentességet a kevésbé szennyező, nemzetközi forgalomban közlekedő nehéz-tehergépjárműveknek. A hónap első hétvégéjétől (március 4-5.) tehát a hétvégi kamionstop már rájuk is vonatkozik, s így megállásra kényszeríti mind a belföldi, mind a nemzetközi fuvarfeladatot teljesítő 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket a hazai utakon.

Március 15-i nemzeti ünnepünk idén csütörtökre esik, a nemzeti ünnepen a szokásos vasárnapi kamionstop érvényes.

Márciusban így alakul a nehéz-tehergépjárművek tilalmi órarendje Magyarországon:

2018. március 3. (SZO) 22:00 órától » március  4. (V) 22:00 óráig

2018. március 10. (SZO) 22:00 órától » március 11. (V) 22:00 óráig

      2018. március 14. (SZE) 22:00 órától » március 15. (CS) 22:00 óráig

2018. március 17. (SZO) 22:00 órától » március 18. (V) 22:00 óráig

2018. március 24. (SZO) 22:00 órától » március 25. (V) 22:00 óráig

2018. március 29. (CS) 22:00 órától » március 30. (P) 22:00 óráig

2018. március 31. (SZO) 22:00 órától » április 2. (H) 22:00 óráig


KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Márciusra a kivételek itthon nagy vonalakban a megszokottak. Habár volt kisebb jogszabályváltozás 2014 decemberében, azonban továbbra is mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Ezen kívül a közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál a www.mkfe.hu nyitóoldalán, a nagy képeknél vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).

FONTOS! Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (külföldön angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot..


MIT JELENT A KAMIONSTOP „TÉLI” „TAVASZI”, STB. RENDJE? — Az évszakok természetesen nem jogszabályi jelölések, ám a könnyebb megértés kedvéért a korlátozási rendeletben kijelölt határnapok mentén az évet célszerű képzeletben négy részre szeletelni, melyek többé-kevésbé egy-egy évszakkal társíthatók.

Március 1. szintén egy határnap. Mint minden tavasszal, így idén is eddig tart a kamionstop téli rendje. Télen a hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás alól Magyarországon mentesülnek a legalább EURO 3-as környezetvédelmi besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik. A mostani téli szezonban tehát a február 25-26-i hétvége lesz az utolsó ilyen „téli szabad hétvége” a környezetbarát, nemzetközis járműveknek. A hónap első hétvégéjétől (március 4-5.) már kamionos szemmel is tavasz lesz: ekkor a hétvégi korlátozás már mind a belföldi, mind a nemzetközi utat teljesítő 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárműre vonatkozik a hazai utakon. (A nyári tilalmi rend kezdete július 1. lesz, arról majd akkor szólunk részletesen.)


EURÓPAI ORSZÁGOK KORLÁTOZÁSAI:
gyors áttekintő tabella egész hónapra »
országok adatbázisa kivételekkel, útvonalakkal »

Kiemelt hírek

Belföldi hírek

Külföldi hírek

Szakmai lobbi

Fuvarhirdetések